mai 2017

Hvordan lage podcast på 1-2-3

31.05.2017 kl.10:21
Skrevet av Kristin.blogg.no

Hvordan kommer en egentlig i gang med podcast? Som du kanskje har sett, har blogg.no åpnet muligheten for å poste podcaster via blogsoft. Her kommer en enkel innføring i blogg.no sin podcastløsning. Til slutt kommer noen tips til hvordan du teknisk kan lage podcasten.

Two young women listening to music
Licensed from: Creatista / yayimages.com

Hvor finner jeg podcastløsningen til blogg.no?

Podcastløsningen til blogg.no finner du i venstremargen inne i blogsoft, som vist på bildet til høyre. Den består av to menyvalg, Podcast og Podcastserie. Når du poster en podcast, må du velge hvilken podcastserie du skal knytte den til, så du skal innom begge disse menypunktene.

Hvordan opprette podcastserie?

For å opprette en podcastserie, trykker du på punktet i menyen som heter det, og fyller ut alle punktene. Navn, beskrivelse osv. 

Podcastserien din trenger et illustrasjonsbilde, og defaultstørrelsen på dette er 1400 px/1400px. Hvis du ønsker full kontroll på hvordan illustrasjonsbildet blir seende ut, kan du enten lage et bilde, eller tilpasse et bilde til disse målene. Er du usikker på hvordan du endrer bildestørrelse, kan du bruke dette innlegget fra infobloggen for å lære om resizing.

Poste en podcast

For å poste en podcast, trykker du på menypunktet som heter det, og får opp følgende informasjonsskjerm, her med illustrasjonsbildet til min serie #bestpaalyd og #bestpaalyd valgt i podcastserielisten. I din blogsoft vil den hente informasjon basert på det du har lagt inn i dine podcastserier; har du laget flere, velger du mellom dem i nedtrekksmenyen.

Det du skriver under beskrivelse på bildet over, vil være teksten som ledsager podcasten i innlegget. Se eksempel litt lenger ned for hvordan det blir seende ut.

Podcasten din kan postes i grupper og velges kategori for, på lik linje med vanlige innlegg, som vist i bildet under. Du kan også velge å bare legge podcasten i arkivet ved å hake av boksen nede i høyre hjørne.

Ved å trykke på nesteknappen på bildet over, kommer du til opplastingsskjermen:


Her laster du opp lydfilen. Trykker du lagre og publiser da, så har du faktisk postet din aller første podcast, og podcastinnlegget vil se ut ca sånn når det er publisert:Hva trengs for å lage selve podcasten?

Det er mange meninger om hva du trenger av utstyr for å lage en podcast, og de avhenger selvfølgelig av hva du ønsker podcasten din skal inneholde også.

Lydinnspilling

Du trenger helt sikkert noe til å spille inn lyd, og det kan være mobilen din, en mikrofon, en diktafon eller noe annet egnet. Jeg vil anbefale å prøve konseptet før du går til innkjøp av halve duppedittbutikken, så kan du heller oppgradere etter hvert. For å vise deg at jeg mener det jeg sier: første episode av #bestpaalyd ble spilt inn med mannen i husets diktafon. Andre episode ble spilt inn via laptopens innebygde mikrofon. Og skal jeg lage flere podcaster, kommer jeg til å fortsette bruken av laptopmikrofonen, fordi det passer mitt behov.

Etterbehandling/Redigering

Det er stor sjanse for at du trenger et etterbehandlingsverktøy for å redigere podcasten din. Jeg har brukt mye Audacity til behandling av lydfiler tidligere, og sverger til det. Det er et gratisprogram der du kan legge inn ulike lydspor og sette dem sammen slik du ønsker. Det er et ganske intuitivt program, og lett å lære/feile seg hvis man har interesse for det. Måten jeg har brukt Audacity på ift podcast, er derimot å ta ett langt lydopptak, og deretter klippe bort de delene jeg ikke ønsker å bruke. Både fordi det er langt mer oversiktlig enn å sette sammen mange ulike filer, og det tar langt kortere tid. 

Filkonvertering

Hvis du bruker Audacity, eller tar opp i et annet filformat enn mp3, må du konvertere filen til mp3-format etterpå. Dette er fordi mp3 er det filformatet opplasteren til blogg.no skal ha filen i.

Selve konverteringen gjør du ved hjelp av en filkonverterer, og det er like enkelt som å laste opp et bilde på bloggen. Du velger filen og sender den inn i konvertereren ved å trykke på en knapp. Deretter får du en ny fil med riktig format tilbake. Jeg har valgt å laste ned mp3-konvertereren som passer til Audacity, men her er det mange løsninger, både på nett og til nedlasting. Som med alle andre programmer og løsninger, kan det være greit å Google trygghet og brukererfaringer på stæsjet før du laster det ned/bruker det.

 

Kom i gang!

Podcast er kjempegøy, og med blogg.no sin løsning er det også kjempeenkelt. Du trenger ikke så avanserte duppeditter og programmer for å komme igang. Du må bare hoppe i det, det viktigste vil uansett være innholdet. Du vil også helt klart trenge noe å snakke om.

 

Lurer du på noe, hiv gjerne inn spørsmål i kommentarfeltet. Jeg lover ikke at jeg kan svare, men jeg lover å prøve.

#podcast #tips #bloggnopodcast #bestpaalyd

Nå kan du chatte med andre bloggere

16.05.2017 kl.14:03
Skrevet av TORIL

Vi har startet en egen Discord-server for blogg.no. Denne serveren er et tilbud til deg som blogger på blogg.no og her kan du live-chatte med andre bloggere og oss som jobber i blogg.no, dele innlegg og inspirasjon, og kanskje få svar på ting du lurer på.


 

 

REGLER OG MODERERING

Reglene for innhold og oppførsel på serveren er som på blogg.no, men siden Discord-appen har også sine egne regler og derfor må alt som kan regnes som "18-årsgrense" kun postes i kanalen #nsfw (Not Safe For Work). Denne kanalen har en "alderssjekk" når du åpner den første gang.

Du kan dele dine (og andres) blogginnlegg i kanalen #del_dine_innlegg. Her er tommelfingerregelen at innleggene skal ligge på blogg.no.

Spør i #hjelp dersom du trenger hjelp med noe (her har alle lov å svare), eller kontakt en @admin. Vær dog obs på at vi som jobber i blogg.no ikke alltid er på, og det kan i mange tilfeller være raskere å sende en mail til support på hjelp@blogg.no

 

SERVER PERMALINK

https://discord.gg/csNdSdQ

 

HVA ER DISCORD?

Discord er en text/voice chat app. (ganske lik WhatsApp, Telegram osv.) som kan brukes både på PC/Mac og på mobile enheter.
Du kan chatte med andre i grupper eller privat, og dele lenker og bilder og videoer. Du kan være så anonym som du selv ønsker (vi anbefaler f.eks. ikke at du har fornavn-etternavn som brukernavn).
Det er helt gratis å bruke Discord.

 

Har du ikke Discord kan du laste den ned her: 

#bloggno #discord #chat #moro #inspo #hjelp

 

Hvordan lage podcast på 1-2-3

31.05.2017 kl.10:21
Skrevet av Kristin.blogg.no
Hvordan kommer en egentlig i gang med podcast? Som du kanskje har sett, har blogg.no åpnet muligheten for å poste podcaster via blogsoft. Her kommer en enkel innføring i blogg.no sin podcastlø...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits