hits

mai 2013

Bloggshoutproblemer for Telenorbrukere

23.05.2013 kl.12:09
Skrevet av blogg.no

 

Vi har over en lengre periode opplevd at bloggere med Telenor-abonnement får feilmelding når de forsøker å bruke bloggshout på innleggene sine. Vi har vært i dialog med vår sms-leverandør og Telenor, som begge bekrefter at årsaken til problemene ligger hos Telenor, uten at vi vet noe mer om hva slags problemer det er. Vi vet heller ikke noe om når problemene forventes å være over.

Heldigvis er det ikke ofte problemene oppstår, men det har skjedd såpass hyppig i det siste, at vi syntes det er greit å gi litt informasjon til dere. Så, dersom du har Telenorabonnement og får en feilmelding når du forsøker å bloggshoute innlegget ditt, så kan det lønne seg å prøve igjen litt senere. Du kan også sende en e-post til hjelp@blogg.no dersom du lurer på om det er noe annet som gjør at du ikke får gjennomført bloggshoutene.#driftsmelding #bloggshout

Vi har gitt bort 5 gratis bloggshouts!

21.05.2013 kl.11:52
Skrevet av blogg.no

 

Vi ble så inspirert av alle de flotte 17. mai-innleggene, bildene og den gode stemningen dere delte med oss, at vi bestemte oss for å gi bort 5 gratis bloggshouts til en tilfeldig deltaker.

Vinneren ble
riibern.blogg.no

Vi gleder oss til å se flere flotte bilder i bloggen hennes framover. :)

 


Se innleggsfeeden her

Besøk riibern.blogg.no

 

Hipp, hipp, hurra!

16.05.2013 kl.15:38
Skrevet av blogg.no

Vi har funnet frem finstasen og har gjort unna innkjøpene. Toril har til og med ryddet i hagen. :-)

Nå gleder vi oss til å feire 17. mai i morgen, og satser på opphold om ikke godværet slår helt inn.
Vi stopper aldri helt opp med supporten vår, men vil nok være noe tregere i responsen vår innimellom pølser, kaker og is i morgen.

Vi håper dere tar dere tid til å feire dagen også, og gleder oss masse til å se alle de fine blogginnleggene om feiringen over hele landet. Har du lyst til å dele, så bruk embedkodeni innlegget ditt, så vil det dukke opp i feeden vår på dette innlegget. Koden legger du enten i fanen "Kode" nederst i innlegget, eller om du blogger fra mobilappene kan du bare skrive den som vanlig tekst helt nederst i innlegget ditt.

God 17.mai!

Hilsen alle oss i blogg.no 

 

Bloggfeed:

Blogger og opphavsrett - hva er lov og ikke lov?

01.05.2013 kl.05:07
Skrevet av TORIL

Alt som ligger på internett kan kopieres. Når du blogger benytter du deg av egenskrevet tekst, egne bilder, og i noen tilfeller andres tekster og bilder (f.eks. tekst og bilder du har funnet på nettet). Her er en kort innføring i hva som er lovlig bruk av andres materiale.
 

different paragraphs
Licensed from: muuraa / yayimages.com


 

Opphavsrettslig beskyttelse

Åndsverksloven beskriver opphavsretten. Opphavsretten beskytter opphavsmannens (den som har laget verkets) økonomiske og ideelle rettigheter til sitt åndsverk. Opphavsretten dekker skriftlige verk, muntlige foredrag, sceneverk, film, foto, maleri, tegninger, skulpturer, kunst, kart, programmer og oversettelser oversettelser av verk. Opphavsretten verner verkets utforming (det ferdige resultatet), men ikke ideer, teknikker, kunnskap eller metoder som er brukt ved framstillingen av verket.

Opphavsretten gir opphavsmannen enerett til eksemplarfremstilling og til fremføring for allmennheten. Den gir også rett til å bli navngitt ved bruk av verket og til å motsette seg endring og gjengivelse av verket.

Dersom en person som ikke har opphavsrett til et materiale, ønsker å benytte dette eller fremstille eksemplarer, må det innhentes tillatelse til dette fra opphavsmannen.

Det kan fremstilles enkelteksemplarer til privat bruk, så fremt det ikke gjøres til erværvsformål.

For deg som blogger betyr dette at du ikke bare kan kopiere ting du finner på andre nettsteder, enten det er tekst fra en annen blogg, en nyhetsartikkel eller et bilde du finner i google. Du kan heller ikke bare ta printscreens av andres ting og bruke det som om du eier det, det regnes som kopi (eksemplarfremstilling).  Alt som ligger på internett eies av noen, og man skal innhente tillatelse før man bruker det. 

Samtidig beskyttes du og bloggen din av opphavsretten. Andre har ikke lov til å kopiere ditt innhold og bruke det uten at du har godkjent det.
Oppgir du en kontaktadresse i bloggen din er det større sjanse for at noen som ønsker å bruke noe du eier spør deg om lov, i stedet for bare å ta det.

Privat bruk betyr at du for eksempel kan kopiere et bilde noen andre eier, og bruke det som skrivebordsbakgrunn på din egen PC, eller printe ut en tekst for å ha den på papir. Du kan også lagre lokale kopier av nettsider og lignende på din egen datamaskin, men du har ikke lov til å dele/distribuere dette materialet videre.
 
 

Å spørre om lov!

Ved bruk av et åndsverk ut over sitatrett og eksemplarfremstilling til privat bruk, skal opphavsmannen kontaktes. Det må da avklares hva som skal publiseres, på hvilken måte det skal publiseres og i hvilken sammenheng. Dersom materialet skal benyttes på en annen måte på et senere tidspunkt, må det innhentes en ny tillatelse fra opphavsmann.

Dersom den som eier åndsverket er under 15 år, skal foresatte gi tillatelse til bruk. Dersom opphavsmannen er mellom 15 og 18 år, kan opphavsmannen selv gi tillatelse, men foresatte skal informeres.

Noen ganger er ting lisensmerket (Creative Commons), med f.eks. CC-BY eller CC-BY-NC. Da må du følge reglene for disse. Her kan du lese om CC-lisenser.
I andre tilfeller har du kanskje allerede kjøpt lisens til å bruke noe, for eksempel en fin font, eller et bilde fra et nettsted som selger slike. Da må du følge lisensvilkårene fra stedet der du kjøpte materialet.

Det er heller ikke alltid lett å se hvem som har opphavsretten til materiale man finner på internett. Bilder kan være delt så mange ganger at det er umulig å finne ut hvem man skal spørre. I andre tilfeller har opphavsmannen bare lagt ut bildet for at andre skal kunne bruke det som de vil, uten tanke på kreditering.  Det har etterhvert blitt vanlig at bloggere som henter bilder fra Google bildesøk krediterer Google i stedet for den faktiske opphavsmannen. Noen ganger er det helt greit, andre ganger kan det være lurt å gjøre den ekstra innsatsen for å finne ut hvem som eier et bilde eller en tekst man har lyst til å bruke. Om du kopierer bilder, hele eller deler av innlegg eller artikler kan det gjøre deg erstatningspliktig ovenfor opphavsrettighetshaveren.
 
 

Sitatretten

(ingen regel uten unntak)

Sitatretten gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat skal være en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng.
Sitatet må settes inn i en sammenheng, og verket sitatet settes inn i må ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.

For deg som blogger betyr dette at du lovlig kan "låne" en liten bit av andres tekst så lenge du selv skriver en tekst rundt dette (sammenheng). Du skal også kreditere opphavsmannen. For sitater hentet fra andre blogger/nettsider vil kreditering som oftest bety en henvisning til personen og/eller link til det originale innlegget/artikkelen. Når det gjelder film er det mulig å benytte et kort klipp av en video dersom det krediteres til opphavsmannen.

 

Kilder / les mer:
http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett
http://www.ntnu.no/mms/faq
LovData: Åndsverkloven

http://www.slideshare.net/morsilla/opphavsrett
http://www.slideshare.net/elsnes/opphavsrett-og-personvern
http://www.slideshare.net/elsnes/om-opphavsrett-og-cc

 #bloggtips #bloggno

Bloggshoutproblemer for Telenorbrukere

23.05.2013 kl.12:09
Skrevet av blogg.no
Vi har over en lengre periode opplevd at bloggere med Telenor-abonnement får feilmelding når de forsøker å bruke bloggshout på innleggene sine. Vi har vært i dialog med vår sms-leverandør og Teleno...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0