februar 2016

Slik teller Facebook Lik/Del i blogginnlegget

25.02.2016 kl.15:13
Skrevet av TORIL

Det er ikke alltid like lett å skjønne hvordan Facebook tenker, eller hva som er koblet sammen og hva som ikke er det...

 

Her er kortversjonen... 

Her er den lange versjonen...

Liker/Del-telleren nederst i innlegget ditt teller både Likes og Delinger, og slår dem sammen til ett tall.

Når du (eller noen andre) deler ditt innlegg på Facebook teller det som en deling i telleren nederst i blogginnlegget ditt. I tillegg kan de som ser delingen i sin Facebookfeed trykke "Liker" på den - de "Liker" at du har delt denne lenken. De kan altså like delingen din på Facebook uten å besøke bloggen din i det hele tatt. Når noen trykker liker på delingen på Facebook vil det også telle som en "Liker" i telleren nederst i blogginnlegget ditt.

Deler du et innlegg på Facebook kan telleren i det innlegget altså vise masse likes uten at det har vært en eneste person inne på bloggen din og faktisk lest innlegget. De har da likt FB-posten din som deler lenken til innlegget, ikke selve innlegget, men telleren er koblet både til Likerknappen i selve innlegget og til Likerknappen i FB-posten med lenken til innlegget.


 

 

Jeg selv er en av disse 6 leserne så det er altså 6 "Liker" eller "Del" jeg ikke kan vite hvor kommer fra. Det kan hende at ingen av de som har lest innlegget har trykket på "Liker", men at en eller flere av dem har delt lenken på Facebook, og at noen som fikk deres deling opp i sin feed har trykket "Liker" på delingen hos dem... eller det kan være så enkelt som at to lesere har samme IP og bare teller som én leser i blogsoft, men det er likevel 6 forskjellige Facebookbrukere som har trykket liker i selve innlegget.

 

Ble du litt klokere nå? Eller kanskje enda mer forvirret? :p 

Hvordan skal jeg forstå alle tallene?

23.02.2016 kl.15:44
Skrevet av blogg.no

Lurer du av og til på hva trafikktallene egentlig forteller deg? Hvorfor Google Analytics og blogsofttallene aldri er like og hvorfor vellykkede Facebookdelinger ikke gjenspeiles i tallene på bloggen din? Svarene er ikke så vanskelige som man skulle tro.

Tallene i blogsoft

Dette er de faktiske lesertallene bloggen din har hatt på blogg.no. De oppsummeres løpende på dato. Dersom en person har besøkt bloggen din så vil det være synlig i antallet lesere. Det er dette tallet som danner grunnlaget for topplistene du finner på kommunesidene som eksempelvis denne for Bergen kommune, på forsiden av blogg.no og på blogglisten.no. Antall lesere fordeles mellom norske besøk og internasjonale. Det er de norske leserne som blir vist som besøk på topplistene. Sidevisningene er hvor mange ganger hovedsiden av bloggen din og enkeltblogginnlegg er lastet inn i en browser for å bli lest. En leser kan ha lest flere innlegg hos deg, eller besøkt bloggen din flere ganger i løpet av en dag. Derfor er ofte antallet sidevisninger større enn antall lesere.

GA avviker ofte

Mange velger å legge inn et eget Google analytics script på bloggen sin. Det Google gjør er på mange måter det samme som blogsoft gjør, men mens blogsoft teller på servernivå så teller google scriptet sitt når det er lastet inn. Det skal ikke være store avvik, men fordi det er to forskjellige tellerverk som teller på forskjellige måter så er man dømt til å få ulike resultater. Det skal ikke være store forskjeller, men det er mer sannsynlig at tallene avviker enn at de er like.

Facebook

Facebookstatistikken er noe mer sammensatt. Hva betyr det at et visst antall snakker om posten din? Eller total rekkevidde? Og hvorfor kan tallene fra facebook se vesentlig høyere ut enn det både blogg.no og google analytics viser?

I dette tilfellet er det ikke forskjellig metode som fører til ulikhetene, men at det er forskjellige ting som måles. Det er epler og pærer med andre ord.

Facebook måler delingen din og hvordan den spres på deres tjeneste -- helt uavhengig av bloggen din. De teller for eksempel hvor mange som liker delingen din, men ikke hvor mange som leser det du har delt. Det er ikke uvanlig at man får mange flere «likes» på facebook enn det er personer som faktisk klikker seg inn på bloggen din og leser innlegget. Rekkevidde er også en måling som begrenser seg til Facebook. Det er tallet på hvor mange som er blitt eksponert for delingen din. Ikke hvor mange som faktisk har sett den, likt eller klikket på den.
 På bildet ser du at denne facebookposten til blogg.no har blitt vist for i underkant av 24 000 personer mens de har vært logget inn på Facebook. Av disse har 33 klikket at de liker innlegget, og 30 av disse var på den delingen du har delt, mens tre likes er på en eller flere av de fem delingene av posten. Det er 963 som har klikket på posten, men kun 685 av dem har klikket på lenken som har ført til bloggposten. 278 av dem har klikket inn på Facebookrelaterte lenker i forbindelse med posten. Vi kan derfor trygt konkludere med at Facebook har gitt blogginnlegget 685 besøk siden posten ble delt, men det kan være samme bruker som klikker flere ganger, så hvor mange unike norske lesere dette er må man spekulere i. To personer synes forøvrig at den delingen var så dårlig at de bestemte seg for å skjule fremtidige delinger fra blogg.no. Trist, men sant.

Tjen penger med kollasj-funksjonen (Bloggklubben)

23.02.2016 kl.13:13
Skrevet av TORIL

//inneholder annonselenker

Er du medlem i bloggklubben har du sikkert sett inspirasjonssiden med innsendte kollasjer. Kollasj er en enkel måte å sette sammen bilder av produkter i et innlegg og linke direkte til produktene. Når noen klikker på en slik lenke i ditt innlegg eller kjøper et produkt via din lenke (avhengig av butikken), tjener du penger på det.
 

Her er et eksempel på en kollasj:

 

Hardt futteral til kamera / Glattetang (Hs5732) / Cd-Spiller / Headset In-Ear Plugs Rosa / Nødbatteri 2000mAh 1A Rosa / Hodetelefoner MDR-E9LPP / Softgrip Hantel 2x0.5 kg Rosa / Hårstyler (HS5522) / Eltannbørste (HX3130/00) / Lady Wally Wallet Case S5 Rosa (LADY390FS) / Smart FlipCase iPad Air 2 Rosa / Sportsøretelefoner (SHQ1200PK/10) / Høretelefoner SHK1031/00

 

 

Det er veldig enkelt. Du velger bildene du vil bruke, flytter dem rundt slik du vil ha dem (du kan dra dem større og mindre), legger på tekst, genererer embedkoden, limer embedkoden inn i blogginnlegget... og lenkene legges til helt automatisk under bildene. Husk å merke innlegget med "Reklame", "Inneholder annonselenker" eller lignende.

Du kan også laste opp bilder selv, men da må du huske å generere lenker også selv i linkgeneratoren.

 


 

 

Denne videoen forklarer hvordan du lager dine egne kollasjer:

 

Her kan du se et innlegg som viser kreativ bruk av kollasjfunksjonen
Varetelling i truseskuffen

Er du ikke medlem i bloggklubben enda? Meld deg inn HER.

Blir bildene dine "dratt" i høyden eller bredden?

20.02.2016 kl.13:07
Skrevet av TORIL


Bilder som vises slik som bildet til høyre er veldig lett å unngå...

 

Kort forklart

Bilder skaleres automatisk i bredden for å unngå at store bilder kuttes når de ligger i en boks eller vises på en skjerm som er smalere enn selve bildet. Høyden på bildet vil derimot alltid være den høyden som er satt, dersom det er satt en høyde på bildet.
Ikke sett høyde på bilder så vil nettleseren til leseren justere denne helt selv - og bildene dine vil alltid se riktige ut.
 


Grundigere forklart - og hvordan du fikser det

Html for et bilde kan f.eks. se slik ut:
<img src="mittbilde.jpg" width="1000" height="500" />

Denne koden sier at bildet skal være 1000 pixler bredt og 500 pixler høyt. Det fungerer fint i en blogg som er 1000 pixler, eller mer, bred, men bredden avgjøres egentlig av oppløsningen på skjermen man leser på. Mobile enheter kan for eksempel ha en oppløsning på alt fra pinglete 312 pixler på vertikal mobilskjerm til utrolige 3840 pixler på horisontal visning på enkelte nyere nettbrett. Derfor skaleres bildebredden slik at den passer til skjermen de vises på.

På mobil, og også i mange bloggdesign, skaleres normalt bilder ned (aldri opp - det gjør dem uklare) til 100% av tilgjengelig bredde i innlegget - for å unngå "avkuttede bilder" når bildet er bredere enn boksen det ligger i. Problemet er at høyden ikke kan bestemmes på samme måte. Så, når bildet ditt fra eksempelet over skaleres fra 1000px bredde til f.eks. 720 pixler skjermbredde vil høyden fremdeles være 500 pixler og bildet vil derfor se dratt ut.
 


 

Løsningen er altså å ikke fortelle hvor høyt et bilde skal være. Da fikser nettleseren bredde-/høydeforholdet helt selv og bildet vil alltid se riktig ut, enten du ser det på PC, en liten mobiltelefon eller et nettbrett.
 

Når du laster opp et bilde til et innlegg på blogg.no blir det ikke satt noen høyde på bildet. Kun den bredden du valgte ved opplastingen blir satt. Det samme gjelder dersom du setter inn et bilde fra arkivet eller fra Yay Images, kun bredden du velger blir satt. Men, dersom du drar et bilde større eller mindre med "håndtakene" på bildet (denne funksjonen er ikke en del av blogg.no's editor, men noe som finnes i enkelte nettlesere) vil det alltid bli satt en fast høyde på bildet, og bildet vil oppleves dratt når bredden autoskaleres. Trenger du å endre bredden på bildet bør du derfor bruke innstillingene som er innebygd i editoren. Dobbeltklikk på et bilde i innlegget for å åpne boksen for bildeinnstillinger.
  

Dersom feltet for høyde allerede har et tall når du åpner denne boksen kan du fjerne det ved å først åpne hengelåsen og deretter slette tallet. Husk å trykke på "OK" etterpå.

 

LES MER OM:

AVANSERTE BILDEINNSTILLINGER

HVORDAN MIDTSTILLE BILDER?

Hvordan lage en lenke med egen tekst

17.02.2016 kl.16:34
Skrevet av TORIL

 

Da vil det se f.eks. slik ut:

Trykk HER for å komme til websiden...

 

Vil du endre på teksten?
Marker den på nytt og skriv inn endringen.

 

 

Hvordan markere tekst

 1. Skriv teksten først.

  Dette er en tekst og jeg vil sette inn en lenke HER midt inni teksten sånn ca...
   
 2. Sett musepekeren på begynnelsen eller starten av det du vil markere.
 3. Trykk ned venstre museknapp.
 4. Dra musepekeren bortover teksten du vil markere.
 5. Slipp musepekeren når du er kommet til slutten av det du vil markere.
  Du kan teste dette ved å markere et ord i teksten du akkurat leste.
    

 

 

 

Hvordan sentrere bilder

17.02.2016 kl.15:52
Skrevet av TORIL
 

 

...eller...

 

 

 

"Vis blokker"-funksjonen i teksteditoren

17.02.2016 kl.14:51
Skrevet av TORIL

Denne artikkelen er laget for å vise hvordan du kan bruke "Vis blokker"-funksjonen i editoren for å formatere innlegget ditt slik du vil ha det. Først vil du se et screenshot av hvordan det ser ut under redigeringen av innlegget, deretter vil du se det faktiske innlegget helt nederst i artikkelen. Jeg har bare skrevet artikkelen først, tatt screenshot, og så lagt bildet inn over selve teksten...

Jeg vil forklare bilderedigering i en annen artikkel.
  

"Vis blokker"-funksjonen i teksteditoren er genial!
  

Den forteller deg hvordan innlegget ditt formateres, mens du skriver. Her ser du for eksempel at hvert avsnitt ligger inni en blokk (eller boks) som heter "P" (for "paragraph"). Man lager et nytt avsnitt ved å trykke på "Enter" (linjeskift).

For å starte en ny linje i samme avsnitt (blokk) trykker man på "Shift" + "Enter"...
Da hopper man én linje ned, uten å starte et nytt avsnitt.

Bilder og videoer bør ligge i helt egne blokker dersom de skal stå for seg selv.
 

Tekst i samme blokk som bildet vil havne rett under bildet, eller på siden av bildet. Er dette effekten du vil ha må du altså passe på at teksten som skal ligge sammen med bildet er i den samme blokken/boksen som bildet.
Du kan dobbeltklikke på et bilde for å legge inn en margin på begge sidene av et bilde, eller over og under et bilde, eller begge deler.
På dette bildet har jeg valgt avansert redigering og satt padding-right til 30px.

  

 

#bloggno #design #redigering #innlegg #tutorial #teksteditor

Ny teksteditor for innlegg

17.02.2016 kl.10:14
Skrevet av blogg.no

I mange år har vi brukt editoren TinyMCE overalt i blogsoft, men nå har vi valgt å bytte den ut. Vi håper dere liker den nye editoren.

Den nye editoren for innlegg, CKEditor, gir de samme funksjonene og mulighetene som før, men det er nå også mulig å justere bilder litt mer etter behov. Dobbeltklikk på et bilde i innlegget for å få opp endringsvinduet.

 

Se også: Hvordan sentrere bilder

Se også: Hvordan lage en lenke med egen tekst

 

Test også den kjekke funksjonen "Vis blokker" for å se layouten på innlegget ditt.

Html-redigering for innlegg er som før.

 

#bloggno #teksteditor #funksjoner #oppdateringer

Ny kodeeditor for widgets, moduler og avansert design

16.02.2016 kl.14:00
Skrevet av blogg.noNå får du etterlengtede linjenumre, fine farger, og små hint om hva som kan være feil dersom koden din skurrer litt. Den nye editoren er i bruk på moduler, widgets og avansert designredigering.

Tips oss som vanlig på hjelp@blogg.no eller telefon 91816597 dersom du opplever problemer med editoren eller finner noen morsomme bugs. :)

 

#bloggno #design

Supporttelefonen

15.02.2016 kl.23:20
Skrevet av blogg.no

 

Supporttelefonen besvares av community manager og er åpen 10-22 hver dag.

918 16 597

 

 

#bloggno #support

Om moderering av bloggshouts

11.02.2016 kl.09:57
Skrevet av TORIL


 

Har du opplevd å få en bloggshout fjernet av moderator uten at du helt forstår hvorfor?

Her vil vi forsøke å forklare litt om hva som anses som greit og hva som ikke gjør det, og hvorfor det er forskjellige regler på de forskjellige sidene. Du vil også få en forklaring på hvordan du skal bruke bloggshoutloggen din til å følge med om dine bloggshouts modereres.

 

 

Regler for bildeshouts

 

Disse reglene kommer altså i tillegg til eksisterende regelverk. Det vil si at du kan fremdeles ikke bruke innhold du ikke har rettighetene til å bruke, poste spam, mobbe, floode e.l. i bloggshouts bare fordi det ikke er spesifikt nevnt i boksen ovenfor.
 

Tenk også på målgrupper når du velger hvilken side shouten skal vises på. Et innlegg om bilmotorer vil f.eks. passe fint på Side3, men kan oppleves som støy på Side2. Dagens innkjøp fra H&M passer fint på Side2, men kan nok se litt malplassert ut på Side3.

Side2s målgruppe er hovedsaklig kvinner. Tema er mote, skjønnhet, trening, foreldre, mat, kjendis og lignende.
Side3s primære målgruppe er menn. Vanlige tema er teknologi, underholdning, spenning, vitenskap m.m.
Nettavisen dekker aktuelle nyheter, sport, økonomi, samfunnsaktuelt, politikk og tema fra Side2 og Side3.

Bloggshouts er laget for at ordinære bloggere på blogg.no skal ha anledning til å promotere bloggen sin - ikke profesjonelle annonsører. Det er ikke noe i veien for at en blogger kan shoute et sponset innlegg, men organisert annonsering som f.eks. MLM rekruttering og salg godtas ikke.

Du kan heller ikke bruke bloggshouts til å trekke trafikk til eksterne blogger eller nettsider. Innlegg av typen "Les innlegget her" og en ekstern link er ikke tillatt i bloggshouts.

 

Hvem modererer hva?
Bloggshoutboksene på de forskjellige sidene (blogg.no-forsiden, Nettavisen, Side2 og Side3) modereres av de respektive avdelingene. Det er altså Nettavisen som modererer bloggshouts på Nettavisens forside, Side2 modererer bloggshouts på Side2s forside osv.
Modereringen er enkel, man ser på hva som ligger i bloggshoutboksen og det som ikke bør være der blir satt til "Skjult".

Slik ser modereringsverktøyet ut:
I dette eksempelet er to shouts blitt fjernet fra boksen (rød knapp).

 

 

Bloggeieren vil ikke motta noen melding om at bloggshouten er fjernet, men kan se dette i bloggshoutloggen sin. Når man får en bloggshout fjernet er dette en advarsel om at dette bildet/tittelen/innholdet ikke er ønsket på den aktuelle siden. Overser man advarselen og fortsetter å shoute det samme innlegget likevel vil man etter hvert bli skipfrontet. Da kan man ikke lenger kjøpe bloggshouts og bloggen vil ikke være synlig på forsider og lister.

 

Sjekk bloggshoutloggen din

Du finner bloggshoutloggen din her ("Arkiv" >> "Bloggshouts" i menyen). Den viser bloggshouts du har kjøpt; når du bestilte og status på bestillingen; hvilket innlegg du shoutet, type bloggshout og på hvilken side det ble shoutet; når innlegget ble lagt i køen for visning; hvilket mobilnummer du betalte med og pris på shouten. Den bakerste kolonnen viser om shouten er blitt moderert (fjernet fra bloggshouts). Rød prikk betyr at shouten er fjernet av admin.

 


 

 

Finner du en rød prikk i bloggshoutloggen din kan du altså sjekke hvilket innlegg som ble fjernet fra hvilken side, slik at du unngår å shoute samme innlegg på den siden igjen.

I noen tilfeller kan du oppleve at en shout blir fjernet selv om det samme innlegget har vært shoutet tidligere uten problemer. Det betyr ikke at akkurat den shouten var godkjent tidligere, den har antakelig bare ikke blitt sett av den aktuelle sidens admins før.

Dersom du ikke forstår hvorfor en bloggshout er moderert bort fra den valgte siden kan du kontakte support og spørre om årsaken.

 

Les også: Om moderering på blogg.no

 

Bloggshout / bildeshout:
Betaltjeneste på blogg.no som lar bloggere promotere sine blogginnlegg på blogg.no, Nettavisen, Side2 eller Side3s forsider. Tjenesten betales med mobiltelefonen og koster fra kr. 15,- pr. shout.

 

 #bloggno #bloggshouts #moderering #regler

Om moderering på blogg.no

08.02.2016 kl.01:55
Skrevet av TORIL

Blogg.no er en bloggportal som lar bloggere opprette blogg og synliggjøre bloggen helt gratis. Dersom man ikke velger det bort vil alle innlegg man publiserer vises på forsiden av blogg.no og på kommunesiden der man har registrert bosted. Innlegg pinges også automatisk på blogglisten.no og i tillegg har man mulighet til å bloggshoute (betaltjeneste) innlegg på blogg.no's forside og på Nettavisen, Side2 og Side3.

Hver blogger er selv ansvarlig for sin blogg og alt innhold i den, med ett eneste unntak... annonsene som legges inn av blogg.no. Det betyr at bloggeiere selv må passe på at det de poster er innenfor norsk lov OG blogg.no's regelverk, og at kommentarer andre poster er innenfor norsk lov OG blogg.no's regelverk.

 

Les også: Om moderering av bloggshouts

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Noen ganger dukker det dessverre opp bloggere som ikke helt klarer å holde seg innenfor regelverket, og når slike oppdages, eller rapporteres inn, tar blogg.no grep. Følgende virkemidler tas i bruk:

 

Varselboks

Du har sikkert sett denne boksen...


 

Denne brukes dersom en blogg har svært eksplisitt innhold. For eksempel svært erotiske bilder, eller bilder/videoer av skadede mennesker eller dyr som har det vondt. Denne varselboksen er ment som en buffer slik at lesere kan velge selv om de vil gå inn og se på innholdet. Man kan be om å få lagt inn en varselboks dersom man vet at bloggen kommer til å inneholde ting mange vil finne støtende.

 

Skipfront

Skipfront betyr ganske enkelt at man "skippes" (skjules) fra forsiden og kommunesidene, og man vil heller ikke komme opp på topplister eller på hashtaglister. Når man ikke kan vises på forsiden kan man logisk nok heller ikke bloggshoute. Forsiden er blogg.no's ansikt utad, og selv om takhøyden er stor er det blogg.no som avgjør hva som er greit og ikke greit å ha der.

Skipfront er den vanligste formen for moderering og den brukes hovedsaklig når man vil hindre en blogg fra å vises på forsiden. For eksempel inaktive blogger som spretter opp på topplisten, blogger med falsk alder eller kjønn som havner på feil liste, personlige blogger i magasinlisten, blogger som misbruker bloggshouts eller hashtags... osv.

Når en blogg er skipfrontet kan den fremdeles logges inn på og postes innlegg i som vanlig, og alle kan lese den. Den vil bare ikke komme opp på forsidene eller på blogg.no's lister.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

 

Ban

Spamblogger; rasistiske blogger; mobbing; stjålet identitet; ana/mia-blogger; falske konkurranser; ulovlig innhold, f.eks streaming av filmer eller sport... Noen blogger har ikke livets rett, og de stenges slik at ingen kan lese dem og eieren kan heller ikke logge inn. Bannede blogger blir bare unntaksvis åpnet igjen.

 

Varsel

Blogg.no sender normalt ikke ut varselbrev. Fjernede bloggshouts (kan sjekkes i bloggshoutloggen), varselboks og skipfront regnes som varsel i seg selv, og man kan kontakte support dersom man lurer på hvorfor shouts eller bloggen er moderert. I de fleste tilfeller vil varselboks fjernes når det eksplisitte innholdet er dyttet ut av bloggens forside eller slettet, og skipfront fjernes når bloggeren er blitt forklart og har forstått hvorfor skipfront er lagt inn og vedkommende har ryddet opp i forholdet. Ved gjentatte overtredelser/provokasjoner kan skipfront gjøres permanent, eller man kan ende opp med en ban.

I svært grove tilfeller tar blogg.no også kontakt med politiet, f.eks. der det er lagt ut overgrepsbilder eller når man tror det kan stå om liv.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

 

Automatiske modereringsfunksjoner

Kommentarfilter finnes i alle blogger. Bloggeier kan selv bestemme hva som skal modereres (ordfilter/IP-filter) og hva som skjer med kommentarer som filtreres (settes til godkjenning / slettes). I tillegg ligger det et automatisk spamfilter på alle innlegg som er eldre enn 30 dager.

 

Les også: Å rapportere ting til blogg.no

 

Noe du lurer på angående moderering? Spør i kommentarfeltet eller spør support.

 

 

#bloggno #ban #skipfront #varselboks #moderering #regler

Slik teller Facebook Lik/Del i blogginnlegget

25.02.2016 kl.15:13
Skrevet av TORIL
Det er ikke alltid like lett å skjønne hvordan Facebook tenker, eller hva som er koblet sammen og hva som ikke er det...   Her er kortversjonen...   Her er den lange versjonen... ...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits