Når skal du bruke "nofollow" på lenker?

En lenke er ikke "bare" en lenke - det er samtidig et signal til brukerne og søkemotorene om at her finner man relevant informasjon. 

Når du lenker til en webside gir du på en måte denne websiden en liten kudos. Du forteller ikke bare leserne dine at de bør sjekke den ut, men du sier også til søkemotorene som indekserer bloggen din at: "Denne siden er verdig et besøk".  Dette er viktige signaler for eksempelvis Google og Bing, som bruker denne informasjonen til å rangere websiden du linker til i forhold til temaene som omtales i det du skriver. Sagt på en annen måte er din lenke med på å rangere de du linker til høyere i søkemotorresultatene. Jo færre linker du har på siden din, jo mer verd er disse linkene for nettstedet du linker til. Jo bedre rangering eller (page rank) siden din har, jo bedre er det for siden du linker til.

Nå er det ikke alltid at man vil gi en webside slik hjelp. Kanskje linker du til noe du syns er helt hårreisende, eller ren feilinformasjon, kun som en kildehenvisning eller en advarsel - og det siste du vil er å hjelpe stedet å ranke opp. Da kan man bruke "nofollow" som er en attributt man legger til i lenken. Da ser det for eksempel slik ut i html:
<a href="http://blogglisten.no" rel="nofollow">blogglisten.no</a>
"Nofollow" gjør at Google og andre søkemotorer sine indekseringsroboter lar være å følge akkurat den lenken, men vanlige lesere av kjøtt og blod merker ingen forskjell.

Det er med andre ord ofte gode, naturlige grunner til å bruke "nofollow" på lenker du legger inn i innleggene dine. Men det det finnes også "regler" som søkemotorene har satt for dette. Regler som dersom de brytes, kan medføre at du får en "straff" i søkemotoren, eller blir tatt ut av søkeresultatene helt. Det siste er uvanlig, men det er mange eksempler på at Google har utestengt nettsteder som har misbrukt webens lenkestruktur for å manipulere seg til en høyere rangering enn de ellers skulle hatt - også i Norge.

Reglene er ganske klare og enkle å følge:

Google vil at man bruker "nofollow" i følgende tilfeller:

Tvilsomme nettsider: Når du ikke kan, eller ikke vil, gå god for innholdet på siden du lenker til.
    
Affiliate / betalte / sponsede lenker: Rankingen en nettside har i Googles søkeresultater baseres delvis på hvilke sider som linker til den. For å unngå at betalte lenker trekker sider opp i resultatene vil Google at man bruker "nofollow" på slike lenker. Gjør du ikke det risikerer du at din nettside rankes lavere hos Google fordi du ikke bruker "nofollow".


Slik legger du inn "nofollow" på en lenke i blogsoft:

  1. Merk teksten du vil bruke som lenke
  2. Trykk på lenkesymbolet i verktøylinjen
  3. Lim eller skriv inn urlen du vil linke til
  4. Velg fanen "Avansert"
  5. Skriv inn ordet "nofollow" i feltet nederst til venstre, "Relasjon (rel)" 

Les mer: http://www.nettkommunikasjon.no/Lenke-Nofollow.htm

#google #nofollow #affiliate #lenke

45 kommentarer

Når jeg har lenker på noen innlegga, så får jeg ikke opp at du kan trykke på dem. Noe jeg kan gjøre med det?

Det ser ut som du bare limer inn tekst og ikke gjør den om til en lenke. Les om dette her: http://toril.blogg.no/1455723281_hvordan_lage_en_lenke.html

Ehm skal dette fikses på alle eldre innlegg, eller er det mer fra og med nå?

Emma Olsen: Du trenger ikke redigere tidligere innlegg.

Aina Cesilie

Hva med blogg innlegg fra mobil? Det kommer ikke opp en slik mulighet der..?!

Det kommer i mobilappene også.

Hvordan gjør jeg dette fra mobil/ iPad ?

Holder det å legge inn dette en gang eller skal det gjøres hver gang? :)

Det skal gjøres på alle lenker som er betalt / sponset / affiliate.

Hei, jeg har aldri lenket noe før. Hva skal jeg gjøre med dette da? Gjelder dette meg også? Bør jeg begynne og lenke noe?

Trenger man og bruke "no follow" når man ikke bruker noen lenker?

Nei, som forklart gjelder dette betalte lenker, sponsede lenker og affiliatelenker.

Bilr bloggen min sletta, eller må jeg betale den?

Må jeg bruke den når jeg refererer til min egen nettside?

Bare dersom lenken kommer inn under en av kategoriene nevnt over: tvilsom / betalt /sponset eller affiliate.

Hva skjer med bloggen og hvordan skal jeg finne lenken som fører meg til der vi skal trykke?

Jeg driver med spillanmeldelser der jeg noen ganger har blitt tilsendt spillet fra utgiver etc. Hvis jeg linker til dem skal jeg da bruke denne "nofollow" funksjonen?

Dette vil aldri være tvilsomme eller sider jeg blir betalt av, ettersom jeg ikke blir betalt

Har du fått spillet gratis er det sponset. Lenker du til utgiver, utvikler osv. skal lenken settes til nofollow.

Trenger du altså ikke å gjøre dette hvis det ikke er sponset. Jeg legger veldig mye inn linker til hvor du kan få kjøpt det og hvor jeg kjøpte trenger jeg dette da? :)

Sponset, betal og affiliate. Er lenken ingen av delene trenger du ikke sette den til nofollow.

Må vi betale? Hvis vi ikke betaler blir bloggen slettet?

Andreas: Nei. Du skal bruke nofollow på lenker andre har betalt deg for å bruke i bloggen.

Hei! Jeg har en blogg hvor jeg flere ganger i uken linker til produkter. Et visst antall av disse er affiliatelenker hvor jeg da legger inn NoFollow som vist i innlegget deres ovenfor. Men et ganske stort antall av innleggene mine, som for eksempel dette http://jessicawaldorf.blogg.no/1458599793_if_youre_happy_and_yo.html er verken affiliate, sponset eller betalt, dvs jeg tjener ingenting på dem. Skal også disse legges inn som NoFollow?

Spørsmål nummer to: hva er forskjellen på en ikke-sponset lenke som de vist i innlegget jeg linket til ovenfor, og en affiliate/sponset lenke som for eksempel i dette innlegget http://jessicawaldorf.blogg.no/1458001447_vinn_nye_sko_hver_mne.html for googles del, da begge deler linker til og 'går god for' en nettside?

Dersom lenkene verken er sponset, betalt eller affiliate skal (trenger) du ikke bruke nofollow.

Forskjellen på den ikke-sponsede lenken og den sponsede lenken er nett opp det. At den ene er sponset og den andre ikke.

okey, jeg tenker å bli med i en betagruppe. Kan jeg ha den bloggen jeg har nå til beta? jeg har hatt min blogg nå i noen måneder, og lurte på om det går ann? men om jeg angrer, får jeg bloggen tilbake slik den var, eller ikke? vurderer veldig om å ha beta nå. Så jeg takker for svar

Gruppeblogger (magasiner) er for at andre bloggere skal kunne bli medlemmer og poste sine innlegg til den. Eieren blir da gruppeleder (eller magasinredaktør). Dette er en betafunksjon (det betyr at den ikke er ferdig utviklet enda).
Gjøres en gruppeblogg om til vanlig blogg vil alle medlemmene bli kastet ut og bloggen blir "normal" igjen, men det er ikke særlig pent gjort mot medlemmene....

Siden jeg ikke har skrevet / laget noen sponsede innlegg enda må jeg også endre det til no follow?

Trine: Dette gjelder bare sponsede innlegg med lenker til eksterne steder for å tjene penger pr klikk.

Hva er affiliate? Og må man gjøre dette om man linker til egne blogginnlegg?

Affiliate er f.eks. vervelenker og butikklenker som inneholder en ID som kan knyttes til din bruker, der du får fordeler ved at noen trykker på lenken.
Du trenger ikke bruke nofollow når du linker til egne innlegg.

Helge Rustand

Jeg er en gammal mann som ikke har den ringeste kunnskap om lenker, affiliate, kudos eller nofollow. Hva i huleste er det? Kan det bety noe for meg som ikke har mer enn noen få lesere? Hva skal jeg foreta meg? Begynn langsomt uten slike fremmede ord.

Du trenger ikke tenke på nofollow med mindre du bruker lenker som du mottar penger eller produkter eller tjenester i bytte for.

Oki, Jeg bare lurte :)

Hva med bilde lenker?

Her har man ikke den boksen som heter "relasjon" som jeg kan finne ut av

Gnier Fru: Dette løser du ved å markere bildet og trykke på lenkesymbolet.

Da er mitt spørsmål hvor i lenken jeg skal putte det inn. fikk ikke noe ut av det jeg leste på blogg no om det.

Feks denne lenken : https://tracking.adviralmedia.com/click/265/50340/zalando hvor skal da nofollow inn?

Det ser du på bildet i innlegget over her.

Beklager jeg er sikkert fjern men skjønner ikke noe av det :(

Lenker på bilder settes inn på samme måte som lenker på tekst. Merk bildet og trykk på lenkesymbolet. Når du setter inn lenken velger du fanen "Avansert" og skriver inn "nofollow" i feltet "Relasjon".

ååå haha tusen takk, da gikk det opp ett lys her :P

Hei! Når jeg legger inn lenker så kopierer jeg testlenken fra bloggerfy og limer inn i selve innlegget, er dette feil? Det funker jo så jeg vet ikke :) Men nå har jeg måtte begynt å gjøre som på bilde. Men må den notfollow greia være i hvert innlegg når man legger ut reklame linker? Og hvordan blir man sponset?

Malin Angelica Oterholt:

Nofollow bør være i hver lenke av de grunnene du kan lese her, hvordan man blir sponset er ikke noe vi kan svare på, dette er noe du selv må skaffe.

Når jeg ber mine lesere om å følge meg på min facebook-side nederst på hvert innlegg her, gjør teksten om til en aktiv lenke opp mot min facebook-side, så vil ikke linken ta meg videre til min facebook!

For via facebook kan jo folk som ikke blogger følge oss lettere.

Hvorfor kan ikke lesere trykke på fks denne https://www.facebook.com/countryekspressen/ (da som aktiv, gjort aktiv via lenkeknappen i menyen der vi skriver innlegg)

Det viker som om blogg.no ikke vil la meg linke til min facebook-side!

På den facebook-siden blir de som vil lese sendt tilbake hit til min blogg her, og det er riktig, og slik ønsker jeg det.

Vil bare at de som ikke blogger lettere kan følge meg via Facebook.

Alf Otto: Hei, det er bare å lage lenke til akkurat det du ønsker. Her finner du litt info om hvordan man gjør det: https://faq.blogg.no/?side=blogge#link

Skriv en ny kommentar