Når pressen ringer - fem tips

«Hei, det er fra Nettavisen» - telefonen man minst forventer, men som man kanskje innerst inne har ønsket seg kommer brått når den først kommer.

Det er moro, flatterende og kanskje til og med litt skremmende når pressen ringer og skal ha tak i deg. Akkurat deg, ingen andre, fordi de vil skrive en sak om deg og ditt blogginnlegg.Her er fem enkle råd du kan forsøke å huske på dersom det hender deg en dag:

1. Vær tilgjengelig

Snakk alltid med journalistene, men husk at du kan si at du ikke ønsker å være en del av en artikkel. Journalisten kan velge å skrive artikkelen sin uansett, men de har ikke krav på en uttalelse fra deg.

2. Avklar forventningene

Avklar med en gang hvorfor avisen ringer og hvordan de ser for seg å vinkle saken de arbeider med. At du forstår hva journalisten vil er en fordel for dere begge.

3. Be om sitatsjekk

Be alltid om skriftlig sitatsjekk. Det er helt vanlig å be om dette, og alle seriøse journalister synes det er helt ok å tilby det. Selv erfarne intervjuobjekter velger sitatsjekk når de er usikre på hvordan journalisten har oppfattet det de egentlig ønsker å si. Vær obs på at du har rett til å se gjennom sitater av deg, men ikke hele artikkelen.

4. Be om henvisning til ditt blogginnlegg

Be om at de lenker til blogginnlegget ditt i artikkelen. Ikke alle aviser gjør dette, selv om bloggen din er utgangspunktet i saken. Dette vil gi deg trafikk selvsagt, og ikke minst gi lesere av avisen mulighet til å se hele din side av saken.

5. Krev kreditering om du gir fra deg innlegget ditt

Noen aviser vil be om å få lov til å «bruke innlegget ditt». Det er hyggelig selvsagt, men vær klar over at det som oftest innebærer at de publiserer hele innlegget ditt som en sak i deres avis. Dette gir ikke bloggen din noe trafikk og lesere, men det kan selvsagt fungere som en fin fremvisning av deg og din blogg. Sørg derfor for at dersom du tillater dette så er det under forutsetning om at de kreditere deg og din blogg, med aktiv lenke til blogginnlegget eller bloggen din.

Om du ønsker at presse skal kunne kontakte deg kan du legge inn kontaktinformasjon om dette her på kontosiden din i blogsoft (du må være logget inn for å bruke linken.

6 kommentarer

Ser det ikke er krysset av på "jeg vil at blogg.no videresender forespørsel til e-post som er registrert på bloggen min" er dette noe som dere anbefaler å ha krysset på eller ikke? :)

Daniel Miller: Det er litt enten eller... enten vil du at vi videresender til e-posten du logger inn med, eller så vil du at vi gir journalisten adressen/telefonnummeret du har oppgitt i feltet under. Så vi anbefaler at du velger det som passer best for deg.

Andreas Østby

Men vis man trykker på begge ? sender dere på begge eller ?

Andreas Østby: Huker man av på begge så er førstevalget å videresende informasjonen.

Milena Marie

Så utrolig flått dette innlegget var. Jeg har ikke vist om dette og har blitt kontaktet par ganger nå for noen innlegg jeg har skrevet. Så flott at det fins et innlegg om akkurat dette. Da vet jeg hva jeg skal tenke på når jeg snakker med avisen i morgen/Onsdagen :)

Jeg tror ingen presse ringer meg for å snakke om innlegg jeg skriver, men greit å vite likevel!:D

Skriv en ny kommentar