Strengere regler for merking av blogginnlegg enn for journalister?

Det pågår en debatt om hva som bør merkes som sponset i norske medier, eller rettere sagt i medier som ikke er tilknyttet Vær Varsom plakaten og Pressens faglige utvalg. Diskusjonen omtaler spesielt blogger, men det gjelder også publisering i andre mediekanaler. Utgangspunktet for diskusjonen finner vi i lov om markedsføring, hvor det er Forbrukerombudet som er tilsynsmyndighet. Det er også Forbrukerombudet som er kilden til denne ukens diskusjoner, etter at de sendte et brev til et utvalg norske bloggere de mente ikke merket sine innlegg godt nok nå nylig. Brevet har skapt mer forvirring enn avklaring etter debatten å dømme, og vi har selv valgt å gå ut med vår mening om saken i Kampanje

Det faktiske forholdet er at markedsloven er lik for alle. Det være seg om du er en liten eller stor blogger eller du er en liten avis eller et stort mediehus. All betalt omtale skal merkes som reklame eller sponset innlegg. Forutsetningen for å definere det som betalt er at det forekommer et økonomisk bytteforhold i forbindelse med omtalen mellom bloggeren og en annen aktør. Har man fått penger, varer eller tjenester av verdi som motytelse for å omtale noe i et innlegg, så er det per definisjon et betalt innlegg. Da skal det merkes som sponset, eller reklame. Dersom det ikke foreligger noe økonomisk bytteforhold skal man i utgangspunktet ikke måtte merke innlegget, selv om det omtaler kommersielle arrangementer.

Blir du invitert på et arrangement og blogger om det, er det med andre ord ikke nødvendigvis riktig å merke det som sponset. Eksempelvis så kan du blogge fra et foredrag du holder uten å merke det som reklame, selv om du har fått betalt for å holde foredraget. Du kan også delta på et arrangement du er invitert til og blogge om det uten å bryte med markedsføringsloven når du skriver om det, på lik linje som pressen gjør akkurat det. Som det står i vårt innlegg på Kampanje: "Dersom NRK ikke behøver å merke omtalen av Aschehougs sommerfest som sponset innhold, selv om journalisten har forsynt seg av champagnen og kanapeene forlaget byr på, så skal heller ikke en blogger måtte behøve å gjøre det".

Det må sies at det kan være årsaker til å merke et innlegg som sponset selv om du ikke har mottatt en økonomisk ytelse for å skrive et innlegg om noe. Da må du ta frem din egen skjønnsvurdering og spørre deg selv om hva som er riktig. Akkurat som en redaktør må gjøre når han eller hun skal vurdere om dette er uavhengig journalistikk, eller ikke. 

 Du kan lese mer om blogging og reklame på dette innlegget.

Sponsored by
Licensed from: Bogdan florin / yayimages.com


 


Lik Facebooksiden vår for å følge infobloggen via Facebook.

10 kommentarer

Mia - Alt annet enn A4

17.07.2015 kl.14:38

Jeg har fått en del vareprøver i forbindelse med en Hjelpepose jeg lager til kreftpasienter når de skal starte opp behandling. Har sendt mail og spurt om noen kunne tenke seg å gi noe til denne posen som egner seg for pasienter. Eksempelvis tannkrem uten såpe. Har fått svar fra flere, de sendte mer enn gjerne gratis produkter. Men de har aldri forespurt om jeg kan skrive noe om dem. Jeg skriver kun fordi de fortjener det, når noen så hjertelig gir.

-Ingen utveksling av noe økonomisk.

-Ingen forespørsel om innlegg

-Kun giverglede.

Jeg valgte å ikke merke disse innleggene, siden produsentene ønsket å gi til kreftpasientene. Skal de merkes som reklame/sponset?

blogg.no

17.07.2015 kl.14:50

Mia: Her høres det ut som om du har vurdert det helt riktig. Forutsatt at du ikke har lovet eller tilbudt å skrive om dem dersom de gir til hjelpeposen din, selvsagt.

Mia - Alt annet enn A4

17.07.2015 kl.15:05

Takk for svar! Da merker jeg dem bare for sikkerhetsskyld. For det husker jeg faktisk ikke om jeg har nevnt eller ikke. Vet jeg har tenkt det, men vanskelig å si om det ble skrevet som en lovnad. Sånn er det når man har dårlig hukommelse :) Better safe than sorry!

Det er en som lager egen nettside til Hjelpeposen, vet jeg i ettertid har sendt de mail om tilbud til å sette logo eller tekst på den siden (det er ikke på bloggen).

blogg.no

17.07.2015 kl.15:33

Mia: Er du i tvil så er det nok riktig vurdert å merke det ja :-)

Ida

18.07.2015 kl.01:09

Hei, hva hvis man har kjøpe en matvare på butikken feks, og liker det produktet, og til og med blogger om det på sin blogg med bilder/tegning osv. Må det da merkes som sponset. Blogg er slik jeg ser det en personlig dagbok, og man skriver som oftest om det man opplever, enten det er noe nytt å spise, restauranter, produkter,osv.

Grunn til at jeg spørr er for at jg har et innlegg jg nå holder på hvor jeg har nevnt et matprodukt jg selv har oppdaget og aldri før smakt. Jeg kan vel blogge om min erfaring? Som sagt blogg er en personlig dagbok og jg vil nol tru alle skjønner det. Jeg er redd til å gjøre nie feil, og spesielt at dette kom opp nå begynte jeg å stusse på om jg virkelig kunne skrive dt innlegget...

blogg.no

20.07.2015 kl.09:21

Ida: I slike tilfeller skal du ikke merke innlegget som sponset. Vi er enige med deg i din vurdering. Blogging er så mye mye mer enn hva ombudet kanskje gir inntrykk av i pressenomtalen de siste dagene.

vilde

21.07.2015 kl.14:57

Hei

jeg er helt ny og lurer på: jeg har lagt ut ett innlegg om et produkt, og har lagt med en link så du kan gå på hjemmesiden dems. må jeg da markere som reklame/sponset da???

blogg.no

21.07.2015 kl.15:33

vilde: For slik lenking så skal du kun merke det dersom du tjener penger på at leserne klikkerpå dem, eller på kjøpene de som klikker på dem gjennomfører. Merkingen skal da være "Inneholder annonselenker" og den skal ligge øverst i innllegget. Dersom du ikke tjener penger på lenkene er det ikke noen betaling involvert, så da behøver du ikke å merke noe.

Pia Kristine

29.11.2015 kl.15:57

Hei.

Jeg har min egen salgside på en stor nettside hvor man kan legge ut bilder og fotografier for salg, og andre produkter med sine motiver. For å være på den sikre siden lurer jeg på om innlegg med lenker til mine egne bilder og produkter skal merkes med "Inneholder annonselenker"?

blogg.no

30.11.2015 kl.10:32

Pia Kristine: Nei, selger du dine egne ting er de ikke sponset.

Skriv en ny kommentar

Vinnere i Halloweenkonkurransen 2017

09.11.2017 kl.11:26
Skrevet av blogg.no
Det kom inn veldig mange gode bidrag i konkurransen, spesielt i kategorien "Halloween look". Vi er veldig imponert over hva dere får til med litt (teater)sminke og enkle materialer, og dommerne har...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits