Om merking av reklame i blogginnlegg


 

Reglene for reklame på blogg

Får du sponset noe på grunn av bloggen din?
Da bør du lese dette innlegget!

Antall bloggere som tjener penger på bloggen sin har økt mye, og mange er kanskje ikke klar over reglene som gjelder for merking av reklame i en blogg. Reglene om merking av reklame gjelder ikke bare for toppbloggerne, men også for deg dersom du kan tjene penger på bloggen din.

 

Reklamebaserte innlegg må merkes som reklame

Bloggere som får betalt for å skrive om produkter eller tjenester, eller som får tilsendt gratis produkter for å skrive om disse, skal merke blogginnleggene som reklame. Det samme gjelder der bloggere lenker til produkter gjennom såkalte affiliatesnettverk. Bloggleserne har krav på å få vite hva som er reklame. Det står i markedsføringsloven at all reklame skal fremstå som reklame. Når du som blogger tjener penger på bloggen din gjelder altså disse reglene også for deg.

 

Bloggleserne har krav på å få vite hva som er reklame

Når bloggerne opplyser om at han eller hun får betalt for produktomtalen, kan leserne av bloggen ta et mer bevisst og gjennomtenkt valg om å kjøpe produktet. Poenget er at leseren skal kunne se hva som er reklame. Derfor må merkingen være like tydelig som resten av blogginnlegget, og bør stå øverst i innlegget og ha samme skriftstørrelse som resten av teksten.

Eksempler på slik merking kan være
"Produktene er sponset"
"Turen er sponset"
"Reklame"
"Innlegget inneholder annonselenker"
"Produktplassering"

 

 

Når skal blogginnlegget merkes som reklame?

  • Hvis du skriver om produkter du har fått tilsendt gratis
  • Hvis du får betalt for å skrive om bestemte produkter eller tjenester
  • Hvis du får betalt/utbytte for å linke til bestemte produkter eller tjenester

 

Når skal lenker merkes som reklame?

Affiliatelenker skal merkes som "affiliate", "adlink" eller lignende, slik at leseren forstår at du tjener på eller mottar fordeler av at hun/han klikker på linken.

 

Les også om skatteregler for gratisprodukter og -tjenester

 


Lik Facebooksiden vår for å følge infobloggen via Facebook.

15 kommentarer

Eli

21.03.2015 kl.14:00

Skriver reklame I overskriften.

Skal jeg skrive reklame I selve innlegget også? Bare lurte på det.

Mjiaow

21.03.2015 kl.14:34

Når det kommer til Like'n'share, er det merking nok at jeg alltid bruker det i overskriften på innleggene om produkter jeg får fra de?

Takk for at dere skriver dette innlegget.. Har irritert meg grønn på de som casual skriver om ting som åpenbart er reklamer.. :S Håper de tar det til seg..

Mjiaow

21.03.2015 kl.14:40

Altså, at det står "Like'N'Share" først i overskriften på hvert innlegg om produkter derifra liksom :)

Ingeborg Bjorland

21.03.2015 kl.14:41

Takk for informasjonen!

blogg.no

21.03.2015 kl.14:52

Mjiaow: Du må merke innlegget med at det er reklame, selv om du skriver navnet på leverandør, produkt, nettside e.l. Det skal fremgå tydelig, slik at leseren ikke er i tvil.

blogg.no

21.03.2015 kl.14:53

Eli: Merkingen skal være like tydelig som resten av blogginnlegget, og bør stå øverst i innlegget og ha samme skriftstørrelse som resten av teksten.

Mjiaow

21.03.2015 kl.15:56

Ok, men da får jeg vel bare gå inn å redigere alle innleggene.. :) Hehe..

Eli

21.03.2015 kl.22:45

Jeg fikk svar men det er slik jeg forstår er at en skal gjenta det I teksten på lik linje som en finner bilde av det en vil reklamere på. Føler at jeg slår ikke slår 100 prosent igjennom. Skal se på dette mer på uken. Lager linker. Men hvordan skal en få folk til å bruke kodene som finnes til å tjene feks 10 kr per bestilling. Savner mer forklaring på slikt.

blogg.no

22.03.2015 kl.03:05

Eli: Jeg skjønner ikke hva det er du spør om. Kan du forklare litt nærmere hva du ternger hjelp med?

Soul&Body

23.03.2015 kl.18:20

Jeg skriver en del om produkter jeg bruker.. Så det er vel en form for reklame siden man blir påvirket av hva man leser og ser. Men jeg tjener IKKE på det jeg skriver, jeg ønnsker heller ikke å tjene på det, for da føler jeg det blir feil å blogge om det.

Men når jeg skriver om produkter og IKKE tjener noe på det, må jeg da understreke at det er reklame? Eller gjelder dette kun om man tjener på det ?

Brigitte Kvarsnes

24.03.2015 kl.15:09

ok. Den er grei.

blogg.no

24.03.2015 kl.15:34

Soul&Body:
Når skal blogginnlegget merkes som reklame?

Hvis du skriver om produkter du har fått tilsendt gratis
Hvis du får betalt for å skrive om bestemte produkter eller tjenester
Hvis du får betalt/utbytte for å linke til bestemte produkter eller tjenester

Tattavkvinnene

30.03.2015 kl.16:22

Hva tenker dere om merking av innlegg som dere har i bloggklubben hvor man KAN vinne ting. Sånn som nå med Sologenseren. Vi får jo ikke betalt for å skrive om det, og det er bare noen få som vinner, så hvordan ville dere merket det?

Dagbok123

14.04.2015 kl.19:06

Hvor skal jeg skrive det. Hvis jeg skriver mye tekst, men bare et avsnitt er litt reklame. Skal jeg skrive det over avsnittet eller i overskriften. Bare lurer, for jeg tenker at folk kan tenke litt feil hvis jeg skriver reklame i overskriften og nevner tre mat produkter jeg har spist og bare en av dem er reklame. Hva skal jeg da gjøre?

blogg.no

14.04.2015 kl.22:42

Dagbok123: Du må merke det slik at de som leser det ser tydelig hva som er reklame.

Skriv en ny kommentar

Vinnere i Halloweenkonkurransen 2017

09.11.2017 kl.11:26
Skrevet av blogg.no
Det kom inn veldig mange gode bidrag i konkurransen, spesielt i kategorien "Halloween look". Vi er veldig imponert over hva dere får til med litt (teater)sminke og enkle materialer, og dommerne har...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits