Om blogging og skatteregler

 

Foto: Paul Weaver

Skattereglene kan være kompliserte å sette seg inn i, men én regel bør alle bloggere få med seg:

Begynner du å tjene penger på bloggen din skal du rapportere det inn til skattemyndighetene.

I mange tilfeller mottar bloggere vederlag for innhold som presenteres på bloggen. Eksempelvis en blogger som omtaler mote eller skjønnhetsprodukter og får penger eller produkter for dette.

Regnes bloggingen som virksomhet vil alle inntekter fra bloggen være næringsinntekt. Inntekten kan være penger, varer eller tjenester mv. Dette innebærer at mottak av produkter er skattepliktig inntekt dersom produktet har en økonomisk verdi. Inntekten settes til omsetningsverdien, det vil si den prisen som må betales for produktet i butikken.

Det gjelder altså ikke bare rene utbetalinger, men også verdien av produkter og tjenester du får gratis.Skatteetaten deler inn bloggernes inntekter i tre forskjellige kategorier:

1) Alle penger og sponsede produkter med økonomisk verdi du mottar på bakgrunn av salgsblogg, nettbutikk, produktomtale, oppdrag og lignende, som har å gjøre med bloggvirksomheten.

2) Alle penger du får på bakgrunn av annonser, reklame og lignende.

3) Gratis eller rabatterte produkter/gaver med økonomisk verdi, som for eksempel sminke, hår- og hudpleieprodukter, bøker, klær, reiser, spill, teknologisk utstyr, barneutstyr, sponset bloggdesign med mer. Dette skal inntektsføres til omsetningsverdi (eventuelt omsetningsverdi minus beløp du har betalt for varen).


Man skal altså betale skatt av gaver/rabatter som er av økonomisk verdi, dette gjelder for eksempel sminke og hudpleieprodukter, bøker, klær, reiser, teknologisk utstyr og mye mere. Man skal også betale skatt av inntekter man har fra salg gjennom salgsblogg og betalte annonser/produktomtaler og lignende.


 
Reglene for gaver er som følger:

  • Gratis produkter/gaver som du får, tar i bruk og omtaler: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi (det varen koster i butikken). Betaling for arbeidet i forbindelse med omtalen må det også betales skatt og avgift av.
  • Gratis produkter/gaver som du får, tar i bruk, men ikke omtaler: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi.
  • Gratis produkter/gaver som du får, men ikke tar i bruk: skatt og avgift beregnes av produktets omsetningsverdi.


Om du ikke ønsker å betale skatt eller merverdiavgift for gaver du får kan du enten sende gaven tilbake til avsender, eller gaven kan kastes. Kaster du gavene/produktene må du føre en oversiktlig liste over disse. Den skal vedlegges regnskapet ditt.Arbeidsinntekt

Dersom en blogger inngår en avtale om å bli betalt for å vise eller skrive om noe på bloggen sin, kan dette anses som vederlag for arbeid. Vederlaget vil da være skattepliktig arbeidsinntekt (lønn). For eksempel kan en blogger inngå en avtale med en produsent eller en leverandør av et produkt om å beskrive eller avbilde produktet i sin blogg mot at bloggeren får tilsendt produkter. Skatteplikten vil gjelde uavhengig av om bloggeren kan nyttiggjøre seg produktet eller ikke så lenge produktet har en økonomisk verdi, og bloggeren overtar eiendomsretten.

Det er gjort unntak fra skatteplikten når samlede lønnsutbetalinger (penger, varer og tjenester) fra samme arbeidsgiver (dvs. den som bloggeren har inngått avtale med) i løpet av inntektsåret ikke overstiger kr 1000.

Utgifter en blogger har hatt i arbeidet med bloggen gir rett til fradrag. Slike utgifter inngår imidlertid i minstefradraget, slik at fradragsretten som regel ikke vil ha noen reell betydning.
Unngå svart blogging

Det er nok en del som blogger svart uten at det er bevisst. Det er veldig lett å la seg blende av en gratis førpremiere til Oslo eller en gratis frisørtime, og så er den turen eller hårklippen kanskje verdt 1500,- og skal innberettes.

Vårt beste råd er derfor å sørge for at oppdragsgiverne dine innberetter for deg!
Lemp det over på dem som vil kjøpe tjenester av deg. Gjør en skriftlig avtale om at skatten skal være ivaretatt.
NB! Fra 2014 kan arbeidsgiver selv hente ut skattekort/frikort elektronisk, men de trenger personnummeret ditt for å gjøre det.

Med en gang det begynner å komme inntekter eller gaver av en viss størrelse skal det rapporteres inn til skattemyndighetene, enten du er 14, 19 eller 72 år.

 

Eksempel:
Dersom du kjører en konkurranse i bloggen der du er sponset med 5 solpass på 250 kr hver fra samme firma er den samlede verdien av disse kr. 1250,- og du må skatte av hele beløpet.

Dersom du kjører en konkurranse i bloggen der du er sponset med 5 mobildeksler til en verdi av 200 kr hver fra samme firma er den samlede verdien av disse kr 1000,- og du trenger ikke å skatte av det, men dersom du mottar noe annet fra det samme firmaet i løpet av året vil summen overstige kr. 1000 og du må skatte av den samlede verdien for alle gavene du har mottatt fra dem dette året.Spør skattekontoret

I mange tilfeller kan det være vanskelig for deg som blogger å ta stilling til om bloggingen skal anses som en næringsvirksomhet, et arbeidsforhold eller som en fritidsaktivitet. Vi anbefaler derfor at du tar direkte kontakt med ditt lokale skattekontor for å få råd dersom du er usikker på reglene.

 

Kilde: Skatteetaten.no

 

Hva med inntektene jeg får fra blogg.no?

Om du mottar penger for å ligge på topplisten en måned, eller du har utført et oppdrag hvor betalingen går gjennom blogg.no, så er alltid skatten ivaretatt dersom du skal motta pengene som lønn. Sender du faktura fra selvstendig foretak (enkeltmannsforetak eller AS) så må du imidlertid selv sørge for å betale inn skatt og eventuelt mva på inntektene.

 

Se også reglene om merking av reklame på bloggLik Facebooksiden vår for å følge infobloggen via Facebook.

32 kommentarer

Sarah

02.01.2014 kl.18:10

Herlig å vite! :))

whatwouldnemido

02.01.2014 kl.18:24

Puh... jeg kjenner jeg er SÅ glad for at jeg ikke tjener en krone på bloggen! ;-)

Helene Aamlid

02.01.2014 kl.20:17

Kommer vel neppe til bruk, men veldig fint å vite!

Eline Junliang

04.01.2014 kl.01:02

Greit å vite!! :)

Ylva

04.01.2014 kl.13:19

kommer vell aldri til å tjene noe på bloggen uansett haha

kokketor

05.01.2014 kl.11:28

Dette er godt å vite om:)!

Aleks

05.01.2014 kl.21:27

Gljelder ikke frikort inntil 39 000 i dette tilfelle? Må man betale for de gavene man får til skattetatten?

blogg.no

06.01.2014 kl.10:17

Aleks: Joda, frikort gjelder. Men kommer man over i samlet inntekt må det skattes av alt sammen. Man må derfor føre nøye regnskap.

Silje Odden

06.01.2014 kl.19:31

Kan man ikke tjene opp til 50 000 om man regner bloggen som en hobby?

Keths!

07.01.2014 kl.15:34

Så lenge jeg ikke blir sponset med noe av verdi over 1000,- per sponsor, trenger jeg da altså ikke å skatte for det. Har jeg forstått riktig? Jeg har vært litt usikker, med alt det snakket om blogg og skatting, og vært litt usikker på om jeg må skatte eller ikke. Men da har jeg ikke noe å være redd for. Da er det jo bare å passe på at sponsorene holder seg under 1000,- per år. (Noe jeg ikke har oversteget tidligere heller).

Men et spørsmål. Nå når jeg f.eks har hatt julekalender har jeg hatt noen sponsorer som bare har fått tilsendt navn og adresse til vinnere - og selv tatt ansvar for å sende produktene til rette eier. Er jeg skattepliktig på disse? Selv om jeg aldri har produktet selv, eller tjener noe på det? Har kontroll over verdier, men hadde vært greit å vite!

magnusjacksonkrogh

08.01.2014 kl.21:49

Er det mulig å få svar av dere noen plass ? Statistikken er jo helt fucka, å det har den vært på 2 dagen nå ! pluss "Like" widget er ute av drift...setter pris på svar en eller annen plass fra blogg.no !

blogg.no

09.01.2014 kl.13:15

magnusjacksonkrogh: Vi svarer alltid på support. Kontakt oss på hjelp@blogg.no

blogg.no

09.01.2014 kl.13:23

magnusjacksonkrogh: Eventuelt kan du forsøke å fjerne iframen du har lagt over doctype i malene...

kevinrk

10.01.2014 kl.17:22

1Hei jeg har sponsor og sånn! hvor mye er skatten på?

blogg.no

10.01.2014 kl.21:18

kevinrk: Det må du spørre ditt lokale likningskontor om. :)
Jeg ringte skattekontoret og spurte, og jeg fikk opplyst om at så lenge "sponsorgavene" evnt konkurransepremier jeg får til å gi i konkurranser, ikke overstiger en viss sum, så var ikke dette noe å rapportere om.. Altså, fikk jeg 400,- for å skrive et innlegg om en nettbutikk, så var dette så ubetydelig beløp at jeg måtte heller bare holde en oversikt på det gjennom året, og skulle det overstige, DA skulle jeg ta kontakt. Ellers regnet de bloggen som hobby, og gadd ikke ta seg bryet med det. Men dette er viktige ting å vite, for de bloggerne som mottar flere gaver, fra flere samarbeidspartnere, ofte.. Er jo en del av de.. :)

The Hippiecrit

16.01.2014 kl.03:13

Oh mææææn, jeg er glad for at bloggen bare er hobby! :D

Therese Eriksen

17.01.2014 kl.07:36

Hvor lenge må man være på topplisten for å tjene penger? eventuelt på hvilken plass? Og hvordan blir man kontaktet om man kan tjene penger? :-)

Vibeke Mikalsen

21.01.2014 kl.09:10

Topplista i Verran kommune blir ikke oppdatert..

Det er femte dagen jeg har 5 lesere og er nr. 2 i lista....

Jeg er helt sikker på at jeg har flere lesere...

Poenget er at det blir ikke oppdatert..

blogg.no

21.01.2014 kl.15:43

Vibeke Mikalsen: Topplisten for Verran ligger sammen med de andre topplistene på forsiden vår. Du finner dropdown rett over hovedlisten. Kommunesidene har ikke vært oppdatert siden 9. januar da vi la om forsiden og flyttet kommunelistene dit.

Vibeke Mikalsen

21.01.2014 kl.15:49

Åja..

Takk =)

Nina Sprell Levende

22.01.2014 kl.21:09

Hvis en får sponset et hotellrom, et rom som man normalt sett ikke hadde hatt råd til, bør man be om et rimligere da? For dette må vel også skattes av?

Sofia

23.01.2014 kl.16:04

Når skal dere oppdatere blogg.no? Jeg ligger bare på den samme plassen på lista. Dere burde snart oppdatere den.

blogg.no

24.01.2014 kl.21:46

Nina Sprell Levende: Det skal skattes av den verdien du mottar.

blogg.no

24.01.2014 kl.22:26

Sofia: Vi oppdaterer listene hver natt.

Sofia

25.01.2014 kl.13:18

I hvertfall blir det ikke noe forandring på listen, jeg står fortsatt på 49. plass, og det har jeg gjort i evigheter.

blogg.no

25.01.2014 kl.13:30

Sofia: Kommunetopplistene ligger sammen med de andre topplistene på forsiden vår. Du finner dropdown rett over hovedlisten. Kommunesidene har ikke vært oppdatert siden 9. januar da vi la om forsiden og flyttet kommunelistene dit.

Sunniva Nyborg

29.01.2014 kl.22:36

fint og vite;)

01.02.2014 kl.16:06

Bffrt

smile2day

26.03.2014 kl.23:00

Fint å vite. Der er mangen som sier at de ikke kommer til å kjenne penger av bloggen sin, men man vet aldri ha framtiden bringer....

Cecilie - CmyStyle

25.06.2014 kl.13:38

Om jeg ligger under 1000 kr, skal det da informeres et sted? om jeg f.eks får varer for 500 av en bedrift, men ikke noe mer i løpet av året?

Carl Anders Haugan

08.09.2014 kl.16:51

Hei, jeg leser innspillene her og biter meg merke i denne tusenlappen en kan tjene fra forskjellige oppdragsgivere skattefritt. Jeg mener da bestemt at dette beløpet ble hevet til 1500,- i løpet av siste året...

Flere som hevder det, og mener jeg selv har lest det uten å finne igjen dokumentasjonen..

Carl Anders

Skriv en ny kommentar

Vinnere i Halloweenkonkurransen 2017

09.11.2017 kl.11:26
Skrevet av blogg.no
Det kom inn veldig mange gode bidrag i konkurransen, spesielt i kategorien "Halloween look". Vi er veldig imponert over hva dere får til med litt (teater)sminke og enkle materialer, og dommerne har...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits