Når skal et innlegg merkes som reklame?

Reglene for reklame på blogg

Får du sponset noe på grunn av bloggen din?
Da bør du lese dette innlegget!

Antall bloggere som tjener penger på bloggen sin har økt mye, og mange er kanskje ikke klar over reglene som gjelder for merking av reklame i en blogg. Reglene om merking av reklame gjelder ikke bare for toppbloggerne, men også for deg dersom du kan tjene penger på bloggen din.
 

Når skal blogginnlegget merkes som reklame?

  • Hvis du skriver om produkter du har fått tilsendt gratis
  • Hvis du får betalt for å skrive om bestemte produkter eller tjenester
  • Hvis du får betalt/utbytte for å linke til bestemte produkter eller tjenester

 
Les forbrukerombudets retningslinjer her

 

Reklamebaserte innlegg må merkes som reklame

Bloggere som får betalt for å skrive om produkter eller tjenester, eller som får tilsendt gratis produkter for å skrive om disse, skal merke blogginnleggene som reklame. Det samme gjelder der bloggere lenker til produkter gjennom såkalte affiliatesnettverk. Bloggleserne har krav på å få vite hva som er reklame. Det står i markedsføringsloven at all reklame skal fremstå som reklame. Når du som blogger tjener penger på bloggen din gjelder altså disse reglene også for deg.

 

Bloggleserne har krav på å få vite hva som er reklame

 Når bloggerne opplyser om at han eller hun får betalt for produktomtalen, kan leserne av bloggen ta et mer bevisst og gjennomtenkt valg om å kjøpe produktet. Poenget er at leseren skal kunne se hva som er reklame. Derfor må merkingen være like tydelig som resten av blogginnlegget, og bør stå øverst i innlegget og ha samme skriftstørrelse som resten av teksten.

 

22 kommentarer

Musikkelskeren Audi

hvordan kan jeg få reklame på bloggen min??

Dette gjelder vel ikke om jeg eksempelvis kjøper en shampoo i butikken og anbefaler den for andre?

Therese og Silje: Nei, det gjelder ikke produkter du har kjøpt selv. Det gjelder heller ikke om du skriver om parfymen du fikk i bursdagsgave av en venninne, eller det geniale koffertsettet du fikk av tante da hun kom hjem fra ferie, eller skolissene du vant på lynlotteriet på torget. Men dersom du får noe gratis for at du skal skrive om det, eller får betalt for å skrive om eller linke til noe, da skal det merkes som reklame.

Hvis man har skrevet dette i profilen om Villmarksbloggen, sånn jeg har gjort. At enkelte innlegge kan være reklamebasert fordi jeg blir sponset og tester ut utsyr. Må man også da starte innlegget med at dette er et reklamebasert innlegg?

Hva er reglene får når man må betale skatt da? Eks. om du har fått et produkt eller penger for å skrive om noe. Setter stor pris på svar :-)

ise.blogg.no

men hvordan kan man få sider til og sponse??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????

Det kan vel ikke holde å skrive i parantes etter en link (affilateslenke) ? Er jo ingen vanlige blogglesere som vet hva det betyr... Har nemlig sett dette gjort på store blogger i ny og ne.

Hva om man får sponset deler av det? Hvis man for eksempel får en rabattert vogn, men må betale deler a

Deler av varen selv, skulle det stå

Hvis jeg får et sponset produkt, så skriver jeg alltid at det er i samarbeid med... osv :)

villmarksbloggen: Ja, innleggene skal merkes tydelig.

Trine Cook Espedal: Joda, det holder for enkeltlinker.

Julie og lille Oliver: Da er det et sponset produkt og innlegget skal merkes.

hvordan kan jeg få tak i produsenter , hvordan kan de merke meg? Jeg har gått fra lesertall 8-50 bare på 2 uker !

Hei!

Hvordan får jeg tilbake en reklame jeg har mistet?

Helene: Det kan du lese om her: http://info.blogg.no/1395490597_hva_er_lov_og_ikke_lo.html

Hvordan bli man sponset? Spør et merke meg om det da?

Hva om man skriver om noe man har vunnet?

Hvordan blir det med krav om informering om man ikke blir betalt for selve innlegget, men når leserne kjøper via egne lenker (har affiliate-fri lenker i innlegget slik at leserne kan velge, og informerer tydelig hvilke lenker som er av hvilke typer).

Marius Flugsrud: Det vil fortsatt være en reklame for et eksternt nettsted slik jeg ser det, altså skal det merkes med reklame/sponset etc.

Hvis jeg mottar et produkt som jeg skal gi i en konkurranse, må det da merkes som sponset innlegg? typisk jeg gir bort et produkt til en av de som legger igjen en kommentar. Jeg sitter ikke igjen med noe, utenom at jeg får større publisitet....?

frustrertpappa: Korrekt, dette er da et sponset innlegg.

Skriv en ny kommentar