Blogger og opphavsrett - hva er lov og ikke lov?

Alt som ligger på internett kan kopieres. Når du blogger benytter du deg av egenskrevet tekst, egne bilder, og i noen tilfeller andres tekster og bilder (f.eks. tekst og bilder du har funnet på nettet). Her er en kort innføring i hva som er lovlig bruk av andres materiale.

Opphavsrettslig beskyttelse

Åndsverksloven beskriver opphavsretten. Opphavsretten beskytter opphavsmannens (den som har laget verkets) økonomiske og ideelle rettigheter til sitt åndsverk. Opphavsretten dekker skriftlige verk, muntlige foredrag, sceneverk, film, foto, maleri, tegninger, skulpturer, kunst, kart, programmer og oversettelser oversettelser av verk. Opphavsretten verner verkets utforming (det ferdige resultatet), men ikke ideer, teknikker, kunnskap eller metoder som er brukt ved framstillingen av verket.

Opphavsretten gir opphavsmannen enerett til eksemplarfremstilling og til fremføring for allmennheten. Den gir også rett til å bli navngitt ved bruk av verket og til å motsette seg endring og gjengivelse av verket.

Dersom en person som ikke har opphavsrett til et materiale, ønsker å benytte dette eller fremstille eksemplarer, må det innhentes tillatelse til dette fra opphavsmannen.

Det kan fremstilles enkelteksemplarer til privat bruk, så fremt det ikke gjøres til erværvsformål.

For deg som blogger betyr dette at du ikke bare kan kopiere ting du finner på andre nettsteder, enten det er tekst fra en annen blogg, en nyhetsartikkel eller et bilde du finner i google. Du kan heller ikke bare ta printscreens av andres ting og bruke det som om du eier det, det regnes som kopi (eksemplarfremstilling).  Alt som ligger på internett eies av noen, og man skal innhente tillatelse før man bruker det. 

Samtidig beskyttes du og bloggen din av opphavsretten. Andre har ikke lov til å kopiere ditt innhold og bruke det uten at du har godkjent det.
Oppgir du en kontaktadresse i bloggen din er det større sjanse for at noen som ønsker å bruke noe du eier spør deg om lov, i stedet for bare å ta det.

Privat bruk betyr at du for eksempel kan kopiere et bilde noen andre eier, og bruke det som skrivebordsbakgrunn på din egen PC, eller printe ut en tekst for å henge den på veggen din. Du kan også lagre lokale kopier av nettsider og lignende på din egen datamaskin, men du har ikke lov til å dele/distribuere dette materialet videre.
 

Å spørre om lov!

Ved bruk av et åndsverk ut over sitatrett og eksemplarfremstilling til privat bruk, skal opphavsmannen kontaktes. Det må da avklares hva som skal publiseres, på hvilken måte det skal publiseres og i hvilken sammenheng. Dersom materialet skal benyttes på en annen måte på et senere tidspunkt, må det innhentes en ny tillatelse fra opphavsmann.

Dersom den som eier åndsverket er under 15 år, skal foresatte gi tillatelse til bruk. Dersom opphavsmannen er mellom 15 og 18 år, kan opphavsmannen selv gi tillatelse, men foresatte skal informeres.

Noen ganger er ting lisensmerket (Creative Commons), med f.eks. CC-BY eller CC-BY-NC. Da må du følge reglene for disse. Her kan du lese om CC-lisenser.
I andre tilfeller har du kanskje allerede kjøpt lisens til å bruke noe, for eksempel en fin font, eller et bilde fra et nettsted som selger slike. Da må du følge lisensvilkårene fra stedet der du kjøpte materialet.

Det er heller ikke alltid lett å se hvem som har opphavsretten til materiale man finner på internett. Bilder kan være delt så mange ganger at det er umulig å finne ut hvem man skal spørre. I andre tilfeller har opphavsmannen bare lagt ut bildet for at andre skal kunne bruke det som de vil, uten tanke på kreditering.  Det har etterhvert blitt vanlig at bloggere som henter bilder fra Google bildesøk krediterer Google i stedet for den faktiske opphavsmannen. Noen ganger er det helt greit, andre ganger kan det være lurt å gjøre den ekstra innsatsen for å finne ut hvem som eier et bilde eller en tekst man har lyst til å bruke. Om du kopierer bilder, hele innlegg eller artikler kan det gjøre deg erstatningspliktig ovenfor opphavsrettighetshaveren.

Bilder av andre personer

Husk også at du ikke kan legge ut bilder av andre uten tillatelse. Dette gjelder selv om det er du selv som eier bildet.

§ 45c i åndsverkloven sier:

Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når
a)    avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
b)    avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
c)    bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,
d)    eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller
e)    bildet brukes som omhandlet i § 23 tredje ledd ("Offentliggjort personbilde i form av fotografisk verk kan gjengis i skrift av biografisk innhold.") eller § 27 andre ledd ("Loven er heller ikke til hinder for at verk brukes i forbindelse med etterlysning, i etterforskning eller som bevismiddel.").

Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår.

 

Sitatretten

(ingen regel uten unntak)

Sitatretten gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat skal være en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng.
Sitatet må settes inn i en sammenheng, og verket sitatet settes inn i må ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.

For deg som blogger betyr dette at du lovlig kan "låne" en liten bit av andres tekst så lenge du selv skriver en tekst rundt dette (sammenheng). Du skal også kreditere opphavsmannen. For sitater hentet fra andre blogger/nettsider vil kreditering som oftest bety en henvisning til personen og/eller link til det originale innlegget/artikkelen. Når det gjelder film er det mulig å benytte et kort klipp av en video dersom det krediteres til opphavsmannen.

 

Kilder / les mer:
http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett
http://www.ntnu.no/mms/faq
LovData: Åndsverkloven

http://www.slideshare.net/morsilla/opphavsrett
http://www.slideshare.net/elsnes/opphavsrett-og-personvern
http://www.slideshare.net/elsnes/om-opphavsrett-og-cc

 


Lik Facebooksiden vår for å følge infobloggen via Facebook.

68 kommentarer

Lene

12.07.2012 kl.13:57

Så bra at dere har skrevet det ned her sånn at folk som stjeler andres tekster o.l har noe å lære:p

Solbjørg Evy

12.07.2012 kl.14:24

Dette er jo noe ikke blogg.no kan se over. Det er alt for mange som ikke er klar over det, skal man da straffe alle som bryter lovene. For det kan bli ganske mange.

.

12.07.2012 kl.15:23

Jeg har pleid å finne google bilder eller andre bilder, jeg spør om lov hvis det er fra blogger. Men fra google og andre steder så skriver jeg hvem sitt bilde det er.

Lille Stine

12.07.2012 kl.15:35

Jeg kopierer aldri bilder fra blogger uten lov eller å ha nevnt hvem sitt bilde det er. Det samme gjør jeg med andre ting, jeg skriver hvor det er fra osv.

Emilia

12.07.2012 kl.18:19

VIKTIGVIKTIGVIKTIG!!! jeg har en blogg som heter megognatalia.blogg.no den topp 40 listen som er på blogg.no...er det de som blir mest lest fra dag til dag, eller over lengre periode? For i dag hadde bloggen min over 4000 lesere, og 6000 sidevisninger, og den viser seg fortsatt ikke på topp 40 listen....:((

SaraAlexandra.com

12.07.2012 kl.18:19

Men hva med bilder fra weheartit? Mange bruker jo bilder derfra, selv jeg når jeg skriver en filmanbefaling f.eks. Og da skriver jeg //weheartit og noen ganger hvilket ord jeg har søkt på. Blir dette feil? For som dere selv skriver så er det mange ganger umulig å finne ut hvem som faktisk eier bildet. Hm

-TheaD-

12.07.2012 kl.18:28

Bra dere skriver om dette, det var mye nytt å lærerikt!

Believe

12.07.2012 kl.18:59

Helt ENIG TheaD :-D

Smiley

12.07.2012 kl.20:27

Utrolig nyttig!

Nok en gang, tusen takk for info!

Bruker av og til bilder fra Google og weheartit, så jeg kan vell godt skrive korr eg finn bildene..

Da får jeg noe nytt og tenke på til neste gang <3

blogg.no

12.07.2012 kl.21:31

Emilia: Du kan lese om dette her: http://faq.blogg.no/?side=start#topplisten

You name it

12.07.2012 kl.22:27

Har man nettVETT skal man la være! ;D

JDBandBeliebers

12.07.2012 kl.22:28

Er det lov og ta bilder fra Weheartit?

You name it

12.07.2012 kl.22:28

Bah, takket være ammetåka skrev jeg feil... ~~,

"Har man nettVETT lar man være!" ;D

blogg.no

12.07.2012 kl.22:38

JDBandBeliebers: Nei, man skal spørre om lov.

imami

12.07.2012 kl.23:00

Hvorfor vises aldri bloggen min i ''nyeste innlegg'' på blogg.no?

Lita

12.07.2012 kl.23:10

Forståelig det, men innmari vanskelig hvis bildet er googlet opp og man i grunn ikke aner hva man skal gjøre når man ikke vet hvem som eier bildet. Det som og skjer er at disse blir lagt ut i grupper på facebook, uten at noen bryr seg nevneverdig om hvem som har tatt eller laget bildet.

Men jeg er enig altså, til tross for at jeg flere ganger skriver at bildet er i fra google (fordi jeg vet ikke hvor det egentlig kommer i fra).

fotokatrine

13.07.2012 kl.11:12

Hei hei.

Jeg bruker KUN mine egne bilder, som jeg har tatt med mitt kamera! :)

Men er det lov og ta artikler fra f.eks avis hvis du oppgir kilden?

( add meg som venn )

oda mee

13.07.2012 kl.17:18

Hva sier reglene om å låne bilder fra nettbutikker og klesmerker sine sider? Må vel være lov til å låne bilder om man skriver om produkter eller at disse står på ønskelista til en. Selv fotballfrue gjør jo det!
Bra dere skriver om dette .

Vannilja

13.07.2012 kl.22:18

Hvis man skriver at det er tatt fra google, er det egentlig lov da?

Mjiaow

14.07.2012 kl.02:18

Vannilja: Du vet at Google ikke eier noen av bildene? Men at man kan søke etter bilder med Google.. Å alle de bildene du finner ligger på HELT andre sider enn Google..?

blogg.no

14.07.2012 kl.12:44

fotokatrine: Bruker du en stor del av teksten skal du innhente tillatelse først. Bruker du bare en liten bit av teksten (sitat) holder det at du skriver hvor den er hentet fra, og linker til originalartikkelen.

blogg.no

14.07.2012 kl.12:47

oda mee: Nei, man skal innhente tillatelse. Blogg.no får stadig henvendelser fra nettbutikker og lignende som ber os slette innlegg/bilder fordi bloggeren ikke har fått lov til å bruke dem. Det hender også at fotografer sender bloggere faktura for bruk av deres bilder.

Hanna Elise Hagebakken

14.07.2012 kl.12:58

Jeg vet at man må spørre om råd , men hvordan kan jeg kontakte de personen som eier bildene på weheartit.com og google ?

Hanna Elise Hagebakken

14.07.2012 kl.12:59

lov om å få låne bilde*

blogg.no

14.07.2012 kl.13:07

Hanna Elise Hagebakken: Når du finner et bilde i google får du også opp nettsiden bildet ligger på. Da kan du se etter en kontaktadresse, og du ser også hva slags type side det er, f.eks. om det er en butikk, en blogg, en profesjonell fotografs galleri eller kanskje en avis.

På weheartit skal du i teorien spørre den som har postet bildet - de fleste har oppgitt linker man kan følge for å finne dem på andre sider. Weheartits regler sier at man ikke har lov til å legge inn bilder der som man ikke selv eier rettighetene til...

Hanna Elise Hagebakken

14.07.2012 kl.13:32

ok, takk ! :)

Nora Balci

14.07.2012 kl.14:14

Har man ikke lov til å dele sanger fra YouTube?

blogg.no

14.07.2012 kl.17:26

Nora Balci: Du kan bruke videoer fra Youtube ved å legge embedkoden du finner på Youtube i bloggen din. De som ikke ønsker at filmene deres deles på andre nettsider slår av embedfunksjonen. Da kan du linke til siden på Youtube, men ikke vise selve filmen i bloggen.
Du kan ikke laste ned filmer fra Youtube og deretter laste dem opp selv til ditt eget arkiv.

Sofie

14.07.2012 kl.18:20

Men når en finner et bilde på weheartit er det jo ofte navnet på folk som har "likt" bildet som kommer opp og ikke dem som har tatt det , og det står ikke epost eller lignende man kan kontakte dem ved så vidt jeg vet ...

jeganbefaler.blogg.no

14.07.2012 kl.19:49

Jeg henter bilder fra google når jeg skriver om filmer eller bøker. Og da er det bilder bare fra den filmen/boken jeg skriver om. Må jeg stoppe med det? Det blir jo en kjedelig blogg om jeg skriver om filmer/bøker uten noen bilder...

LuckyMaria

14.07.2012 kl.23:43

Det er litt vanskelig det der ass... når man finner bilder i google og vil bruke de! Også ligger de på tusen andre nettsider fra før fordi så mange har brukt de. Det er liiittt vanskelig å finne riktig opphavsmann da!?:P men som regel tar jeg alle bildene mine selv! =)

Adina

15.07.2012 kl.14:01

blogg.no, jeg vil bare fortelle dere at det er noe galt med statistikk måleren. har vært det siden dere byttet design.

rokaia

15.07.2012 kl.17:20

hvordan kan vi ikke la folk kopiere bilder fra våre blogger

norways

15.07.2012 kl.22:26

Kan man kopiere bilder fra google og skrive at det er tatt fra internett?

SE HER ALLE SAMMEN VIKTIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15.07.2012 kl.23:27

JEG HAR FUNNET UT AT PÅ DEN STARTTESIKKEN SÅ HAR ALLE HELT LIK!!! DET ER IKKE DINE LESERE! DE JUKSER MEG OG EN VENN HAR BLOGG OG VI KJEKKET HVEM SOM HADDE MEST LESERE OG VI HADDE HELT KLIN LIK STATTESTIKKKK! KJEKK DET SELV MED EN VENN DET ER HELT SANT!BLE SYKT FORBANNA! KAN NOEN FORKLARE MEG HVA DETTE BETYR? JUKS? LØGNERE? BLOGG.NO??? DET ER IKKE LIKT DERE BLE KJEMPE SINT NÅ TRODDE FAKTISK AT DET VAR MINE UNIKE LESERE! ER DETTE SANT? SVAR VISST DU ER ENIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

blogg.no

16.07.2012 kl.15:40

norways: Nei. Google er en søketjeneste, og internett er... internett. Ingen av dem er bildets eier.

blogg.no

16.07.2012 kl.15:42

rokaia: Alt som ligger på internett kan kopieres. Det er ikke mulig å hindre andre i å kopiere ting, bare gjøre det litt vanskeligere. Men scripts som gjør det vanskeligere å kopiere (f.eks. anti-høyreklikkscripts) vil også irritere vanlige lesere, så vi anbefaler ikke slike.

blogg.no

16.07.2012 kl.15:45

by Adina: Jeg ser statistikken din helt fint. Hva er problemet?

ckms

16.07.2012 kl.16:39

Har opplevd at en person kopierte hele innlegget på bloggen vår, er ganske irriterende.

Adina

16.07.2012 kl.16:58

jeg sender dere en mail å printscreener fra bloggen.. kanskje den er anderledes når jeg ser :S sender en mail straks!
Adina ? Det er noe galt med statistikkgreia mi også. Får ikke sett hvor mange lesere jeg har før dagen etterpå?

Bra dere endelig tok tak i det her, forresten. Har vært veldig lei en stund.

fridakul

17.07.2012 kl.11:58

men jeg har bytta blogg å får jeg ikke lov å ta de andre bildene jeg hadde der i fra da for de ligger på google

blogg.no

17.07.2012 kl.19:21

Miss Jonathan: Trykk ctrl + 0 og se om ikke det hjelper...

crazy101

17.07.2012 kl.20:10

Det er sikkert Ahmed eller noen... Vi får sikkert lov til å kopiere bilder fra google, (det) går over streken! Alle har lov til å ha bilder som eksempel om at liker eller ikke, som å komentere bildene. Dere har vel hørt om at det har vert noen hackere i selveste info.blogg.no I alle fall, tror ikke jeg på det... Og tenk på det nøye..

jeganbefaler.blogg.no

17.07.2012 kl.22:36

Kjære blogg.no

Kan vi laste ned bilder fra google fra en film vi skriver om? I så fall, må vi skrive hvor vi fant bildet? Jeg annbefaler filmer og bøker, og vil gjerne ha med noen bilder. Ville vær fint om dere svarte på dette :)

mheart95

18.07.2012 kl.12:53

Bloggen min består for det meste av bilder fra weheartit. Jeg skriver alltid at de er derfra, men det er jo nesten umulig å finne hvem som er opphavsmannen. Men når folk deler bildene sine på weheartit, burde det vel være lov å kopiere derfra? :)

Andrea Ikkelita

18.07.2012 kl.20:51

Weheartit vil jo at vi skal dele bildene? Visste ikke at vi måtte kontakte den som eier "weheartit" for å ta bildene, det er jo det de vil, nemlig å dele bildene deres. :p

Bare en tanke.

Tonje Emilie Sandnes♥

18.07.2012 kl.22:39

enig med hun over meg :-)

marteslilleboble

19.07.2012 kl.11:50

Det er jo ikke eieren av Weheartit.com det er snakk om, det er de som legger ut bildene sine på den nettsiden det er snakk om :P

Nora Balci

19.07.2012 kl.12:16

Hvorfor kan man ikke vise filmen?

blogg.no

19.07.2012 kl.13:04

Andrea Ikkelita: Weheartit vil at man skal dele sine bilder på siden deres. Reglene til Weheartit sier at man ikke skal laste opp bilder man ikke eier selv. Den som deler et bilde på Weheartit er altså å anse som eieren av det bildet.

malinthereseolsen

20.07.2012 kl.00:42

er det da ikke lov til å ta bilder fra google for eksempel hvis man bare skriver at man har tatt det derfra?

Anniie~

21.07.2012 kl.22:54

jeg pleier å låne bilder fra wehaertit.com som sånn som inspirasjon osv, men skrivel alltid at det er lånt derifra. tar aldri bilder som mitt eget. og man deler jo på en måte bildene samtidig å? for de bildene som ligger der kan mange flere enn en person laste opp og dele

Lian Henriksen

22.07.2012 kl.17:36

Er så og si umulig å finne personen som har opphavsretten på weheartit, grunnet at nesten aller weheartiti bilder er hentet fra tumblr, hvor vi reblogger og poster bilder hele tiden. Og det er et fåtall ganger at man faktisk klarer å finne opphavsretten til et bilde der. Man kan godt finne personen som har postet det bildet, men det kan da igjen vært hentet på nett eller på weheartit. Det er der problemet med weheartiti bilder ligger.

jeganbefaler.blogg.no

22.07.2012 kl.21:52

Kjære blogg.no

Kan vi laste ned bilder fra google fra en film vi skriver om? I så fall, må vi skrive hvor vi fant bildet? Jeg annbefaler filmer og bøker, og vil gjerne ha med noen bilder. Vær så snill å svar på dette.Går det ikke ann å skrive at vi fant bildene på google? På den måten vet alle sammen at det ikke er vi som eier bildene...

NA

24.07.2012 kl.00:50

Flott =) Godt dere skrev om det her. Hva heter siden der man kan sjekke hvorvidt tekst har blitt gjengitt eller ei på flere andre nettsteder?

asbjørg b schanke

24.07.2012 kl.11:56

På weheartit laster jeg kun opp mine egne bilder, og har skrevet på profilen min at alle bildene på siden er mine (eller i enkelte tilfeller lillesøsters). Anbefaler flere å gjøre det! :)

aranjaaa

24.07.2012 kl.13:48

det er ei jente som har tatt vilat.blogg sitt design og min profiltekst! jentaa: bintaphoto.blogg.no

OMG

25.07.2012 kl.21:39

det med at vi ikke kan laste ned et bilde er jo hel latterlig. ligger de på nettet, ligger de på nettet. kan dere ikke vær så snill forandre den loven. jeg slutter å blogge om dere ikke gjør det...

Madde

25.07.2012 kl.21:42

Hva skjer om vi laster ned bilder fra nettet og legger de ut på bloggen. Får vi ikke blogge mer da? Bare se bloggen min, fult av bilder, og ingen av dem er mine. WWW.JEGANBEFALER.BLOGG.NO

Lykkelys

26.07.2012 kl.13:36

Takk for at dere opplyser om dette . jeg brant meg engang ( fordi jeg ikke tenkte meg om ) Men det gikk bra da,men . Etter det var jeg grådig forsiktig med bilder.

Men alle bilder fra Wikipedia er lov å leste ned så vidt jeg husker. Free for all :)

Oda

10.08.2012 kl.05:22

Hva med kollasjer osv laget på polyvore? =)

Teen Queens -

13.10.2014 kl.17:57

Hei Blogg.no!

Jeg lurer på, om noen tar bilde ditt uten lov, blir man straffet for det? Og blir eieren varslet? Hvis man finner det ut selv, hvor kan man si ifra? Så fint dere skrev dette opp! Jeg har lurt på dette en stund. Har vært redd for at folk tar bilder og at man ikke kan gjøre noe med det...

Takk

blogg.no

13.10.2014 kl.23:26

Teen Queens: Om det er på en blogg kan du kontakte support på hjelp@blogg.no

Haugetufsa

29.11.2014 kl.15:40

Ser at dette er fra 2012 men da jeg er sikker på at dette i høyeste grad fremdeles er aktuelt, så gir jeg et svar som burde hjelpe de fleste.

1.Skjekk ALLTID hvor bildet opprinnelig kommer fra.

Det står gjerne spesifisert på nettsiden om dette er noe du kan bruke til kommersiell bruk(dvs. blogger, reklamesammenheng) eller om det ikke er tillatt å ta i det hele tatt.

Det er også verdt å tenke på at her må man bruke sunn fornuft.

Selv om fotografen, kunstneren eller modellen har lagt ut et bilde på en instagram-side så betyr ikke det at vedkommende ønsker at man skal bruke bildet hvor som helst.

Det ligger arbeid bak bildet, og det betyr også i praksis at du stjeler andres arbeid.

Noen få nettsider, som Flickr, har spesifisert på nettsiden at alle som laster opp sitt arbeid til denne siden tillater fri bruk av bilder uten å kreditere fotografen/vedkommende.

Det er også verdt å nevne at når du går innom slike,som weheartit, så se alltid på de reglene som de har lagt opp.Noen fotografer har likevel sørget for å opphavsbeskytte verket sitt, så se alltid på det enkelte bildet før du legger det ut, så slipper du å bekymre deg.

2. Det holder ikke å skrive at "bildet er fra Google." Google er verdens største søkemotor,men det er ikke Google som har opphavsretten til bildet/tegningen, det er

den som har laget det.

Du skal alltid innhente tillatelse fra vedkommende før du legger ut bildet, og det skal helst skje skriftlig. Den som har laget bildet har det som kalles Opphavsrett i Norge, og vedkommende vil som regel ha retten på sin side.

Unntaket er hvis vedkommende har satt bildet til fri bruk, og satt at det kan brukes i kommersiell og allmenn sammenheng.

3.Vet du ikke hvem som har tatt bildet eller laget tegningen?

Mitt råd; Hvis du fremdeles ikke finner det ut etter grunding søking så må du vurdere sterkt om dette er et bilde du bruker uten lov som vedkommende kan finne på å saksøke deg for.

Eksempel: Bruker du et bilde av en klase med druer uten noe vannmerke eller logo av fotografen på, vil du sannsynligvis slippe unna.

Bruker du et bilde av Robert Downey Jr. fra Iron Man, tilhører dette uten tvil

fotografen som har laget reklamemateriell til filmen og ja,vedkommende kan da

fullt ut saksøke deg dersom vedkommende finner det ut.

Tar du bilde av deg selv med tekopp og den siste Bridget Jones boka, så er du

safe da dette er tydelig til privat bruk og ikke ment for å tjene penger på

vedkommendes bekostning.

Strafferammen for dette i Norge er slik at du kan straffes med store bøter og

inntil tre års fengsel, sistnevnte hvis du har begått et veldig grovt lovbrudd.

Dette kommer såklart ann på den enkelte saken.

Jeg håper folk tar dette til etterretning og begynner å tenke seg litt om før

de laster opp hva som helst, enten det er til blogger eller til facebook.

Andrine

06.09.2017 kl.14:39

Korleis gjer eg det om eg vil sitere eit kortare stykke frå ei bok, og forfattaren er død f.eks? Held det å henvise til boka og link til kor denne kan kjøpast, eller må eg kontakte forlaget?

blogg.no

06.09.2017 kl.15:13

Andrine: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1961-05-12-2 du må nesten ta en titt og lese deg frem.

Skriv en ny kommentar

Vinnere i Halloweenkonkurransen 2017

09.11.2017 kl.11:26
Skrevet av blogg.no
Det kom inn veldig mange gode bidrag i konkurransen, spesielt i kategorien "Halloween look". Vi er veldig imponert over hva dere får til med litt (teater)sminke og enkle materialer, og dommerne har...
Tumbeasts by Matthew Inman
CC BY 3.0
hits