Gjøre bilder mindre for enklere opplasting (tutorial)

 

Dersom du har problemer med at bildeopplasting blir avbrutt eller tar lang tid, kan du forsøke å gjøre bildene mindre før du laster dem opp. Her en en tutorial for å gjøre dette enkelt i MS Paint. Prinsippet er det samme i andre bildebehandlingsprogrammer.

 

NB! Jeg har engelsk windows, og navn på knapper osv. er derfor på engelsk hos meg.

Gjøre bilder mindre i Paint

 1. Åpne Paint ved å klikke på startknappen, velge "All Programs", deretter velge "Accessories" (Tilbehør), og så klikke på "Paint".

 2. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Open" (Åpne), velg bildet du ønsker å skalere, og klikk "Open" (Åpne).
  Nå kan du se hvor stort bildet er, og hva filstørrelsen er:  Dette er et helt vanlig bilde, tatt med kompaktkameraet mitt. Det er så stort at du ser bare litt av øverste, venstre hjørne.
  2,9MB er vanvittig mye når man skal laste opp et bilde... Laster du opp 10 bilder samtidig er det 29MB tilsammen - og det tar tid! Noen av dere laster opp bilder på utrolige 12-15MB og da trenger man en veldig rask internettlinje for at det skal fungere.

 3. I fanen "Home" (Hjem?) velger du "Resize".
 4. Pass på at Maintain aspect ratio er krysset av, sånn at bildet beholder høyde/bredde-forholdet.

  Velg ny bredde (høyden oppdateres automatisk når boksen er krysset av (og omvendt)). 5. Velg enten prosent eller piksler:
  (Jeg bruker piksler i dette eksempelet. Normal bredde for et bilde på blogg.no er 800 piksler eller mindre, det største du kan laste opp er 1000 piksler.)

  • Skriv inn den nye bredden (eller høyden)

  • Klikk OK
 6. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Save as" (lagre som), og velg jpg.
 7. Gi det nye, mindre bildet ditt et nytt navn (jeg pleier bare å legge til "web" bak originalnavnet) og trykk "Save" (Lagre).
 8. Nå kan du se den nye bildestørrelsen og filstørrelsen... Litt av en forskjell, ikke sant? I dette eksempelet er filstørrelsen nå bare 1/20 av hva den var før.

 

Lykke til. :)

 

14 kommentarer

Blir ikke bildene veldig kornete, eller skurrete når man endrer størrelsen?

Stian: De blir bare det om du redigerer størrelsen opp, har ikke opplevd omvendt, bildene blir som regel finere om du har stor oppløsning og gjør det mindre!

takk for tipset! :D har sliti med det kjempe lenge

Det er forskjellige metoder for å forminske og forstørre bilder - som gjør at kvaliteten beholdes. Disse metodene er bygget inn i gode bildebehandlingsprogrammer.

Problemet med å sitte manuelt å forminske bildene, er at det tar like lang tid som hvis man laster de opp i original størrelse :P

STINA.BLOGG.NO: Men dersom du har problemer med at opplastingen blir avbrutt, fordi filene er så store at det tar for lang tid... da er det verd bryet. ;)

smart :D jeg pleier gjøre det på photoshop da, visste faktisk ikke at man kunne gjøre det på paint, eheh :)

Har problemer med at når jeg laster opp, så kommer bildene i 640 px sånn ca, husker ikke lengde, men jeg laster opp på 1000px.. men det funker ikke? og innlegget mitt skal passe til 800px.. hjelpe meg? :)

Isabel: Bildene dine er den størrelsen fra før du laster dem opp. Vi kan ikke gjøre bildene dine større.

Har ett annet problem - laster opp bildene mine i .png siden det er lossless i forhold til .jpg, men fargene blir likevel veldig tamme og grå. Hva skyldes dette og hva kan jeg gjøre for å fikse det?

» Tanja Renate: Vi gjør alle bilder om til .jpg og komprimerer dem, for å spare plass og for at sidene ikke skal bli så tunge å laste.

gode forklaringer her. Skal prøve igjen..:))

Skriv en ny kommentar