Hvordan bruke eget domene til bloggen?

 

Det er mange som lurer på hvordan de kan koble eget domene til bloggen sin. Her er en enkel forklaring på hvordan man kan gjøre dette.

Først må du ha et eget domene. Dette kjøper man hos en registrar. Du kan bruke hvilken registrar du vil, så lenge de tilbyr tjenesten www-videresending. Dersom du bare skal videresende besøkende til bloggen din trenger du kun denne funksjonen (det er ikke nødvendig med e-post eller webhotell). Dette innlegget forklarer ikke hvordan du kjøper et domene.

Her kan du lese om hvordan man kjøper et domene

OBS! Noen bloggsteder lar deg kjøpe domene gjennom dem (ofte til overpris). Da risikerer du at dette nettstedet blir stående som registrant på f.eks. dinblogg.no eller dinblogg.com, og dermed eier "ditt" domene. Dersom du da etter et par måneder skulle bestemme deg for å flytte bloggen til et annet sted risikerer du at du ikke får flyttet domenet - siden du ikke eier det selv.
I tillegg vil den som styrer domenet faktisk ha tilgang til all e-posten din dersom domenet er kjøpt med e-posttjeneste.

Her kan du sjekke om et domene er ledig, eller se hvem som eier et bestemt domene (skriv inn domenenavnet i søkefeltet og velg no/com/net. Trykk "Ok". Finn domenenavnet i listen og trykk på "eierinformasjon")
Er domenet ledig kan du kjøpe det.Det lureste (og billigste) er å kjøpe domenet selv, direkte hos en registrar som f.eks. Domeneshop.

NB! I eksemplet under har jeg brukt screenshots fra domeneshop.no. Sidene vil se annerledes ut hos en annen registrar, men prinsippet er det samme. Les manualen der du kjøpte ditt domene.
Eget domene er ikke dyrt. Eksempelvis koster et .net-domene kr. 70 pr år, og et .com-domene koster kr. 90 pr år hos domeneshop.no. Det finnes andre, billigere registrarer om man leter litt.

 

I dette eksempelet skal jeg koble adressen http://eirik.finnstein.net/ til bloggen http://minecraft.blogg.no.


Først logger jeg inn hos min registrar, og velger domenet jeg vil videresende (dersom du bare har ett domene vil det bare stå ett domenenavn der):Deretter velger jeg tjenesten jeg vil bruke:Så fyller jeg inn adressen som skal videresendes, og hvor den skal videresendes.
For at den nye adressen skal bli stående i adressefeltet når man kommer inn på siden, krysser jeg av på "Cloaked forwarding" (skjult videresending).

 

Du kan legge inn flere adresser om du vil. Her har jeg lagt inn blogg.finnstein.net og eirik.finnstein.net, og begge videresender til til samme side, minecraft.blogg.no.
Vær klar over at dersom du ønsker at videresendingen skal fungere både med og uten "www" foran, må du legge inn to videresendinger, en med "www" og en uten, slik at både http://domenenavn.net og http://www.domenenavn.net peker til samme adresse.
Det tar ca. 1 time fra man har lagt inn endringer til de fungerer. Når videresendingen min er oppdatert kan jeg skrive http://eirik.finnstein.net/ i adressefeltet i nettleseren, og komme rett inn på bloggen hos blogg.no. 

 

Lurt å tenke over:

Dersom du bruker "Skjult videresending" (Cloaked forwarding) vil bloggen vises i en usynlig ramme som styres av registraren. Det betyr at bare hovedadressen blir stående i adressefeltet også når man klikker seg inn på innlegg, i stedet for urlen til selve innlegget.

Det er heller ikke mulig å å legge inn eget favikon på denne rammen.

Om disse tingene er viktige for deg bør du ikke merke av for skjult videresending.

 

 

43 kommentarer

Kjempebra, dette har jeg lurt på;) prøvde å kjøpe en gang også, men droppet det på grunn av at jeg ikke viste hvordan man gjorde det. Så takk for forklaringen! :-D

Hva med wordpress da?

Lena: Vi bruker ikke wordpress.

Syntes dere kunne ha forklart i samme slengen hvordan man får kjøpt domene også... Det er faktisk innviklet

keytomyfate: Keyofmyfate: Det er ikke vanskelig. Du finner en registrar som tilbyr www-videresending, velger et (ledig) domene, velger eventuelle tilleggstjenester du vil ha, et brukernavn og passord, og betaler (som oftest med kredittkort).

Men innlegget er først og fremst beregnet på dem som alt har et eget domene, og ønsker å koble det til bloggen.

Jeg har videresending på min blogg, men alltid så kommer den orginale blogg-adressen "blogg.no" opp. Noe jeg kan gjøre med det? bruker uniweb, og fant ikke noe lignende som skrevet over her :/

ja det peker. men jeg får jo ikke mitt finnstein.no/tittelen-på-bloggposten-min/ så det er jo ikke noe poeng egentlig

Omg thanks ^___^

Sandra Marie: Kjenner dessverre ikke til uniweb, men kundeservice hos dem vil sikkert kunne hjelpe deg.

Ok, dette skjønte jeg ikke helt. Kan man koble domene til blogg.no bloggen, slik at jeg f.eks logger inn her på blogg.no og blogger på min blogg, men den vil hete Lilyls.no eller lignende? Eller er dette en forklaring på hvordanman videresender en leser slik at om de skriver inn Lilyls.blogg.no så kommer de automatisk til en annen blogg jeg har (om jeg hadde hatt det)

Ble forvirret..

vil heller anbefale wordpress for de som vurderer dette. Jeg er der selv, og jeg er tusen ganger mer fornøyd.

Lily: Den forklarer hvordan du kan gjøre det sånn at de som skriver inn lilyls,no kommer til bloggen din.

Er det mulig å bli kvitt reklame?

christianedhuseklepp: Ja. Det koster 2500,-/mnd, eller 25000,-/år

Hvordan fungerer det om man vil gjøre det andre veien da? Fks at man ved å gå inn på www.minbloggstittel.blogg.no blir videresendt til fks www.minbloggstittel.com? Sett noen som har det slik :)

Barbie: Som du kan lese i regelverket vårt tillater vi ikke automatisk videresending til eksterne sider. Dersom minbloggstittel.com peker til en annen blogg du har hos oss, kan vi være behjelpelige med å legge inn redirect for deg i en periode, men vi anbefaler link i bloggen i stedet, slik at leserne dine oppdaterer bokmerkene sine til den nye adressen.

Thanks! jeg sendte bare melding til leverandøren min, så tar han seg av det :)

Det koster ikke 90kroner på domeneshop. det koster 140kroner. Sjekk litt fakta før dere skriver.

hva er galt med å kjøpe et domene av leverandøren? jeg kan ikke ordne slike ting selv. derfor liker jeg at det er noen som gjør dette for meg.

Synes det er litt råttent av dere å svartmale andre leverandører når dere ikke kan ha ordentlig domene på bloggen her på blogg.no kun ha en peker. det er litt dårlig. og det er ikke så bra system.

Jeg ser dere har lagt ut mitt navn her (Heidi Alexandra Olsen). Går ikke dette under personopplysninger? Jeg trodde ikke det var lov å legge ut informasjon om andre uten at de samtykker. Jeg vil ha det fjernet med umiddelbart!!!

Heidi: Det er absolutt tillatt å linke til offentlig informasjon.

Jonas B: .net koster kr. 70 og .com koster kr 90 pr år hos Domeneshop. .no koster 140, men er ikke nevnt i innlegget...

Fantastisk greit for de som ikke vet om det fra før! Good work, blogg.no =)

Nå har jeg kjøpt mitt eget domene, og jeg lurer på om jeg nå kan fjerne google annonsene og eventuelt hvordan? :)

Ingvild: Dersom du mener annonsene vi legger inn i bloggen din, nei, de tillater vi ikke å fjerne.

Hei.

Utrolig bra ta man kan stille spørsmål her.

Er det noen mulighet å bruke cloaked forwarding dersom man vil at lenkene for ulike innlegg skal synes? Jeg har en shopify nettside som jeg bruker i tilknytning til bloggen www.iamnorway.blogg no. Nettsiden har adr www.iamnorway.no Hvis jeg trykker av for cloaked forwarding forsvinner de lange url lenkene hvis jeg ønsker å kopiere url direkte til et produkt f eks. Går det an å få i pose og sekk, både det domenet man har brukt (men uten den lange my-shopify adressen) og dyplenke?

¨Håper dere kan hjelpe meg selv om spørsmålet i all hovedsak gjelder en shopify side og ikke bloggen i seg selv. Takk :)

Mina: Nei, det er ikke mulig å få de lange urlene med cloaked forwarding.

Hvordan kan man fortsette og blogge når man har kjøpt et domene?

Hvor logger man inn og hvordan skriver man nye innlegg osv...?

Kan dere forklare det ?

Karine H. Rostrup: Du må peke domenet til bloggadressen din. Da logger du inn på vanlig måte.

Hei! Jeg har et domene som jeg ønsker å bruke når jeg blogger på blogg.no. Har koblet det opp til bloggen min her. Lurte på om det var mulig å få linken til innleggene mine linket til domenet istedenfor at bloggnavnet kommer opp? F eks at det står gretaoldfield.com/nyttinnlegg istedenfor determination.blogg.no/nyttinnlegg ? Takker for svar :D

Greta: Det er ikke mulig å bruke fulle domenelenker.

Jeg har gjort det som står over, og jeg har nå fikset slik at jeg blir videresendt til marikabentzen.no, men dette funker ikke i Safari nettleseren.. Jeg bruker domeneshop. Er det noe jeg kan gjøre? :-)

Marika Bentzen: Kontakt support på hjelp@blogg.no

Kan ikke dere gjøre dette mulig ved DNS? Da kan vi bruke domenet vårt helt uten noe som helst form for synlig/usynlig/forvirrende redirecting, og man slipper da kaoset med "flere" domener, noe som vil gjøre det lettere for både oss bloggere og lesere.

Marius Flugsrud: Jeg tenker at vi pr i dag har en løsning som fungerer ganske greit. Du står fritt til å sette opp egene navnetjenere (det krever 2 stk) om du ønsker det.

Edit: Mente navntjenere, ikke DNS. :o

Skriv en ny kommentar